Hrvatski radio

Radio Osijek

"U agoniji" i predstavljanje knjige Zorana Predina

09.07.2019.

09:47

Autor: Radio Osijek

fotografija Marun Franov/OLJK

fotografija Marun Franov/OLJK

Foto: - / -

Predstava Narodnog pozorišta u Beogradu "u agoniji" i predstavljanje knjige Zorana Predina "Glavom kroz zid" bili su u programu jedanaestog dana ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture .

"U agoniji" - Krleža na način Narodnog pozorišta u Beogradu, u produkciji BeoArta. "U agoniji", ali drugi i treći čin. I glumci koji krležijanski tekst izgovaraju kao da im je na materinjem jeziku. Emocije doslovno na pladnju od prve do zadnje minute. Sinoćnja predstava u Barutani pokazala je koliko je Krleža besmrtan, koliko je aktualan i stotinu godina nakon što je napisao drugi čin, ali i da moraš biti "kalibar od glumca" da bi takve uloge mogao iznijeti. A Marija Vicković, Radovan Vujović i Branko Cvejić pokazali su da to doista i jesu. U jednu ruku zahvaljujući i izvrsnoj dramatizaciji Ane Đorđević. Ljubavna drama Laure i Križovca u drugom je planu, a puna pozornost posvećena je današnjoj podređenosti ljudi kapitalu i neiskrenim odnosima u javnom i privatnom životu koji su najekstremniji odraz onoga što se začelo upravo tada.

"Iako je ići glavom kroz zid uvijek bolno i neki se zidovi čine nesrušljivima, glavom kroz zid moramo ići", kaže autor knjige promovirane u prepunom dvorištu GISKO-a, Zoran Predin. "Glavom kroz zid je poduhvat kojim se neke stvari može pokrenuti i promijeniti svijet", dodao je, pojasnivši kako tu prvenstveno misli i na zidove koje smo davno krvlju srušili, a koje bi neki sada ponovno dizali. Kaže i kako je knjiga već u prvom krugu promocija naišla na prave ljude, na ciljanu publiku koja ju na pravi način čita i shvaća, a vjeruje da će naći put i do onih koji dosad nisu prtili njegov rad. Nakon promocije, Predin je održao i mini - koncert.

/tekst priopćenje press OLJK, fotografije Marin Franov/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.