Hrvatski radio

Radio Osijek

U Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića odigrali 266 predstava

03.01.2017.

10:41

Autor: Radio Osijek / IF

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gotovo 60.000 gledatelja u prošloj je godini pogledalo predstave osječkog dječjeg kazališta u kojem su imali pet premijera, a na programu je bilo i četrnaest repriznih naslova. Ansambl i glumci zaslužili su i osam nagrada na festivalima u zemlji i inozemstvu.

U 2016. godini ansambl Dječjeg kazališta realizirao je 5 premijernih predstava – „Nije me strah“, „Ja magarac“, „Čarobni kolač“ u koprodukciji s GK Joza Ivakić Vinkovci, „Bijeli jelen“ i „Legende o Kristu“ u koprodukciji s Kazalištem Oberon Koprivnica, te obnovu „Vesele avlije“, a na programu su imali i 14 repriznih naslova iz prošlih sezona. Svoje su produkcije izveli Dramski studio, Dramski studio za srednjoškolce, Baletni studio i Plesna igraonica "Početnica". U kazalištu su održane i tri tradicionalne manifestacije "Djeco, kazalište vas zove", "Noć kazališta" i "Zimske radosti". Ukupno su odigrali 266 predstava iz premijernog i repriznog programa, te produkcije Baletnog, Dramskih studija i plesne igraonice "Početnice“. Najviše je puta izvedena predstava "Nije me strah" (39), u stopu ju slijedi blagdanska „Legende o Kristu“ (37), a potom i "Vrijeme za bajku" (31).

Predstave je u 2016. u kazalištu pogledalo oko 51 000 gledatelja, dok se ukupan broj gledatelja koji je prošao kroz kazalište, te na festivalima i gostovanjima penje do gotovo 60.000. Ugostili su brojne udruge, manifestacije, izložbe, predstave i koncerte te sudjelovali na svim važnim festivalima u zemlji i inozemstvu, njih čak 14.

Umjetnički ansambl i glumci pojedinačno u 2016. osvojili su i OSAM nagrada, a predstava „Nije me strah“ nominirana je i za Nagradu hrvatskog glumišta

-       XXI. Vukovarsko lutkarsko proljeće, nagrada za životno djelo Lidiji Helajz

-       posebna nagrada Assitej Crna Gora za predstavu Jonathanov let

-       49. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF, 4 nagrade: Edi Ćelić, Aleksandra Colnarić, Areta Ćurković, Kristina Fančović.

-       23. Međunarodni festival pozorišta za djecu u Subotici, nagrada za glumačko animatorsko majstorstvo Ivici Lučiću.

-       15. Međunarodni festival pozorišta za djecu Banja Luka, glumačka nagrada Ediju Ćeliću.

Na Europskoj noći kazališta Zvjezdana Bučanin svečanom izvedbom predstave „Zeko, Zriko i Janje“ obilježila je vrijednu obljetnicu – 40 godina umjetničkog rada.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.