Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku otvoreni 3. Dani Slovenije u Slavoniji

14.05.2018.

19:14

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

Dani slovenskog filma, izložbe, nove tehnologije, medni doručak- dio su programa koji će Osječani svih generacija moći pratiti do 8. lipnja na 3. Danima Slovenije u Slavoniji uz potporu slovenskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Dani Slovenije u Slavoniji počeli su filmom Košarkar naj bo ( Neka bude košarkaš) redatelja Borisa Petkoviča a do 8. lipnja najavljen je niz kulturnih događaja: izložbe, predstavljanje filmske produkcije za mlade i odrasle. Slovensko veleposlanstvo najavljuje da će izložbom, predavanjem i dokumentarnim filmom posebnu pažnju posvetiti djelu arhitekta Jože Plečnika. Za sutra je najavljeno  potpisivanje sporazuma o suradnji između Državnog arhiva Osijek i Pokrajinskog arhiva Maribor a tijekom manifestacije bit će otvorena izložba o bogatstvu slovenskih arhiva. Maribor, kao pobratimljeni grad s Osijekom, predstavit će se također fotografskom izložbom. 

Iz području gospodarstva izabrana je tema e-mobilnost. U prostorijama Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku održat će se sutra konferencija pod naslovom „Budućnost je danas“ na kojoj će istaknuti slovenski i osječki stručnjaci raspravljati o različitim vidicima električke mobilnosti. 

Posebnu pozornost posvetit će medu i pčelama te će u suradnji s Osnovnom školom Franje Krežme organizirati medni doručak čime će obilježiti 20. svibnja- Svjetski dan pčela. Dio je to programa koji je pripremljen za sve generacije, istaknuo je na otvorenju tajnik Slovenskog društva Stanko Vraz Zvonko Horvat koji potvrđuje dobru suradnju sa slovenskim veleposlanstvom iako je u Osijeku samo 118 Slovenaca a na području županije njih 350.    Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.