Hrvatski radio

Radio Osijek

U osječkom HNK-u premijerno izvedena opera "Carmen"

24.11.2018.

08:55

Autor: Hina/Radio Osijek

foto: Emica Elvedji/Cropix

foto: Emica Elvedji/Cropix

Foto: - / -

Opera "Carmen" Georgesa Bizeta, koju je režirao južnoafrički redatelj Kobie Van Rensburg, sinoć je premijerno izvedena u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), a to je i prva ovosezonska glazbena premijera u ovome kazalištu.

Redatelj Van Rensburg smatra kako je u pitanju fantastična opera, s pričom koja je relevantna i danas, u kojoj se emocije i strasti suptilno isprepliću, a ženski likovi biraju između ljubavi i moći.

Ističe kako je glavni problem protagonista priče što se zaljubljuju u projekciju vlastitih potreba te buduće partnere doživljavaju kao iluziju sreće, što je kratkotrajno, nakon čega slijedi grubo buđenje, koje može imati nasilne posljedice. 
Napominje kako je, u želji da naglasi aspekte iluzije, kao središnju točku ove produkcije, odlučio korisititi video i projekcijsku tehnologiju, kako bi se i scenografija predstave temeljila na iluziji.
Ulogu narednika Don Josea utjelovio je Domagoj Dorotić, koji ističe kako prvi put pjeva ovu ulogu, što čeka već dulje vrijeme, ali da umjetnik treba i sazrijeti za takvu zadaću. Smatra kako je ekipa, koja je radila na predstavi dobro svladala sve postavljene izazove, redateljske, interpretativne i dramatske. U ulozi Carmen nastupila je Irena Parlov, a u predstavi su, uz ostale, sudjelovali Domagoj Dorotić, Dalibor Hanzalek, Haeran Hong, Berislav Puškarić, Robert Adamček i Ladislav Vrgoč.
Dirigent predstave je Filip Pavišić, scenografiju je osmislio redatelj Van Rensburg, kostimograf je Neven Mihić, a koreograf Vuk Ognjenović.
U predstavi su sudjelovali solisti, zbor, orkestar i plesna skupina osječkog HNK-a, dječji zbor "Osječki zumbići" i vokalni ansambl "Brevis". U osječkom HNK-u opera "Carmen" posljednji put je uprizorena 2001. godine, kada je predstavu režirao Petar Selem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.