Hrvatski radio

Radio Osijek

U povorci ovogodišnjih Đakovačkih bušara 3000 sudionika

11.01.2016.

13:51

Autor: Radio Osijek/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tri tisuće maskiranih sudionika i pedesetak skupina sudjelovat će ovog vikenda u velikoj povorci 22. Đakovačkih bušara, najveće pokladne priredbe u istočnoj Hrvatskoj, najavljeno je danas u Đakovu .

U Đakovu će se za vikend, 16. i 17. siječnja, održati 22. đakovački bušari, najveća pokladna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj. Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković je na konferenciji za novinare najavio da će u velikoj pokladnoj povorci u nedjelju biti oko 3.000 sudionika pod maskama u 50-ak skupina. 
"S obzirom da je Đakovo član Udruge karnevalskih gradova, očekuje se dolazak skupina iz brojnih karnevalskih mjesta cijele Hrvatske od zvončara s Kvarnera, mohačkih i baranjskih buša, josipovačkih medvjeda, vukojevačkih starceva i drugih tradicijskih maski. No,bit će tu i brojne suvremene maske, koje na svoj način parodiraju i komentiraju aktualne političke i druge događaje", rekao je Vinković.  Veliku pokladnu povorku predvodit će 60-ak konjanika, a bušarskog čavu pred zgradu Gradske uprave dovest će dvopreg Državne ergele Đakovo.  Pod maskama će biti i mališani iz dječjih vrtića, škola, članovi kulturno-umjetničkih društava i njihovog folklornog podmlatka te članovi brojnih udruga.
 Velika povorka, središnja priredba Đakovačkih bušara, krenut će u 15 sati iz Gupčeve ulice, prodefilirati korzom te Ulicom kralja Tomislava završiti u Gradskoj sportsko-nastavnoj dvorani.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.