Hrvatski radio

Radio Osijek

U pripremi vinkovačko-sisačka koprodukcija predstave "Što žena umije"

18.01.2021.

20:30

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: FB Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci

Foto: FB Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci

Foto: - / -

Gradsko kazalište Joze Ivakića Vinkovci u koprodukciji sa sisačkim Gradskim kazalištem priprema premijeru predstave "Što žena umije", napisane po motivima istoimene humoreske Marije Jurić Zagorke, najavljeno je na konferenciji za novinare u tom kazalištu. Premijera je najavljena za 5. ožujka.

"Komedija je to o muško-ženskim odnosima uz prilagodbu današnjem vremenu. Predstava se bavi pitanjima feminizma i ženske emancipacije u vrijeme Marije Jurić Zagorke, ali i u današnjem društvu te krugu obitelji, s duhovitim replikama i finom satirom. Ovo je naša prva koprodukcija s Gradskim kazalištem Sisak, što nas posebno raduje", rekao je ravnatelj Gradskog kazališta Joze Ivakića Zdenko Rečić.
Redateljica i dramaturginja Biljana Čakić podsjetila je kako je tekst "Što žena umije" Marije Jurić Zagorke, prvi dramski tekst te književnice i novinarke, praizveden u siječnju 1901. godine u Zemaljskome narodnom kazalištu u Zagrebu. "To je prvi tekst Marije Jurić Zagorke koji je izveden kada se ona potpisala s tri zvjezdice i mislilo se da je to napisala neka učena zagrebačka dama iz visokog društva. Predstava je primljena izvanredno, uz opće ovacije, dok se nije saznalo da je to napisala žena, i to Marija Jurić Zagorka", rekla je Čakić i dodala kako se u predstavi pojavljuje i lik Antuna Gustava Matoša, koji je bio oponent Marije Jurić Zagorke kad je riječ o pitanju prava žena.
"U predstavu smo ubacili i dva značajna lika, Miru Kočonda i Zovku Kveder, koje su bile feministice koje su napravile u svoje doba čudo za Hrvatsku, organizirale seminare čitanja i pisanja na hrvatskom jeziku i odgovorne su uopće za prelazak hrvatskog naroda s njemačkog na hrvatski jezik", rekla je Biljana Čakić. Prema njezinim riječima, uz namjeru da se publika zabavi, predstava aktualizira muško-ženske probleme onoga, ali i sadašnjeg vremena u kojem su još aktualna pitanja ravnopravnosti žena u društvu.
Glumac Vladimir Andrić ocijenio je kako predstava "Što žena umije" donosi zabavu, ali i ozbiljne teme o feminizmu. "Prava žena su i danas ozbiljna tema. I danas su žene manje plaćene od muškaraca i teže im se probiti u društvu", rekao je Andrić.
Osim Vladimira Andrića, u predstavi glume Matea Marušić, Selena Andrić, Zorko Bagić, studentica glume Nataša Veselinović te Vedran Dakić, koji je odnedavno, uz Vladimira Andrića i Mateu Marušić, treći član profesionalnog ansambla Gradskog kazališta Joze Ivakića.

Foto: FB Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci

Foto: FB Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.