Hrvatski radio

Radio Osijek

U svečanom mimohodu 50. Vinkovačkih jeseni više od 4.000 sudionika

20.09.2015.

12:27

Autor: Radio Osijek / Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečanim mimohodom sudionika 50. Vinkovačkih jeseni i Revijom konjskih zaprega danas je održan najspektakularniji inajreprezentativniji dio ovogodišnjih jubilarnih Vinkovačkih jeseni koje završavaju večeras.

Središtem grada i svečanom pozornicom prodefiliralo je 80 KUD-ova iz svih krajeva Hrvatske i BiH, 50 konjanika i 25 svečanih konjskih zaprega s preko 4.000 njegovatelja folklorne.
"Uvjeren sam da ćete uživati u bogatstvu, blještavilu i sjaju hrvatskih narodnih nošnji, u raznolikosti koja je toliko zajednička ovdje u Vinkovcima i koju kao poruku želimo prenijeti cijeloj Hrvatskoj pokazujući zajedništvo hrvatskog naroda", poručio je sa svečane pozornice vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić dajući dopuštenje da svečani mimohod sudionika 50. Vinkovačkih jeseni i Revija konjski zaprega krenu. Među brojnim uzvanicima s pozornice su manifestaciju pratili i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.
Predvođeni kandžijaškom udrugom iz Kruševice, gajdašima, Udrugom Vinkovačkih šokačkih rodova, grbom Vinkovačkih jeseni i zastavama manifestacije i hrvatske države, kolona KUD-ova u nošnjama krajeva iz kojih dolaze prenijela je preko svečane bine dio tradicije svojih pradjedova, svjedočeći napore mladih i starijih da prošla vremena, običaji, glazba i nošnje ne padnu u zaborav.
Iza njih su protutnjale svečane konjske zaprege pa potom i 50 konjanika u slavu 50. Vinkovačkih jeseni, a svi sudionici mimohoda zajedno s publikom na stadion HNK Cibalije i na drugim lokacijama u Vinkovcima uhvatili su se u najveće kolo u Hrvatskoj.
Program 50. Vinkovačkih jeseni nastavljen je drugim dijelom Državne smotre izvornog hrvatskog folklora, a ovogodišnja jubilarna manifestacija bit će zatvorena večeras pod šatorom na Trgu Vinkovačkih jeseni trećim dijelom Državne smotre izvornog hrvatskog folklora te spuštanjem zastave Vinkovačkih jeseni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.