Hrvatski radio

Radio Osijek

U Vinkovcima danas Dječje vinkovačke jeseni

15.09.2019.

09:14

Autor: Radio Osijek/HINA

foto Krunoslav Inhof/HRT

foto Krunoslav Inhof/HRT

Foto: - / -

U svečanom mimohodu Dječjih vinkovačkih jeseni prodefiliralo je preko 60 dječjih folklornih skupina s oko 2500 najmlađih njegovatelja tradicijske kulture. Pokroviteljica Vinkovačkih jeseni je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je otvorila središnji mimohod dječjih skupina.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović Vinkovačkim jesenima je dodijelila povelju Republike Hrvatske. Ovogodišnje 54. Vinkovačke jeseni održavaju se od 13. do 22. rujna, a u desetodnevnom pretežno folklornom, no i zabavnom i drugom programu nastupit će oko 8000 sudionika, potvrdio je vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Ivan Bosančić. Pozivam sve koji vole tradicijsku kulturu da tih dana dođu u Vinkovce i svjedoče bogatstvu hrvatskoga folklornoga naslijeđa, rekao je Bosančić na konferenciji za novinare te izrazio  očekivanja da će ovogodišnja manifestacija biti najposjećenija do sada,

Svečano otvorenje 54. Vinkovačkih jeseni održat će se 20. rujna pod geslom Tri nam drage riječi (Slavonija, Baranja i Srijem), a u programu otvorenja sudjelovat će niz profesionalnih i amaterskih glumaca kao i članova folklornih skupina, KUD-ova i tamburaških sastava.

Državna smotra izvornog hrvatskog folklora s nastupom 30 KUD-ova iz cijele Hrvatske održat će se 21. i 22. rujna. Najspektakularnija priredba uslijediti će posljednjega dana Vinkovačkih jeseni kada će ulicama grada u svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega proći i predstaviti se 75 KUD-ova i folklornih skupina iz zemlje i dijaspore, 30 konjskih zaprega i oko 50 jahača, odnosno gotovo 4500 sudionika mimohoda.

Predviđeno je i niz drugih priredbi i zabavnih programa od Urbanih jeseni, namijenjenih mlađoj populaciji, preko koncerata do predstavljanja proizvođača tradicijskih gastronomskih i drugih proizvoda, obrtnika, rukotvoraca i vinara.

 

    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.