Hrvatski radio

Radio Osijek

U Zemlju bez granica putujte vremeplovom

02.07.2019.

13:46

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

I ove će godine zadnjeg tjedna kolovoza osječki Perivoj kralja Tomislava biti mjesto radosti i kreativnosti Zemlje bez granica. Tjedan dana putovanja kroz vrijeme- pozivnica je koju potpisuju Udruga za rad s mladima Breza, grad Osijek i Osječko- baranjska županija.

Na konferenciji za novinare predstavljen je program koji će okupiti 40 umjetnika iz čak sedam zemalja, a 30-ak radionica tijekom pet dana otvorit će vrata djeci predškolske i školske dobi. Nešto više od 50 dana dijeli nas do početka najvećeg obiteljskog festivala Zemlja bez granica. Ovogodišnji manifestacijski naziv Vremeplov odvesti će nas u čarobna vremenska razdoblja, maštovite radionice i bogat kulturno-glazbeni program koji će se ove godine održati od 26. do 31. kolovoza u Perivoju kralja Tomislava. 

„Ovo je prva godina u kojoj nemamo radionica unutar škola, nego će se sve aktivnosti odvijati u Parku gdje ćemo napraviti jedan poseban grad – grad u kojemu su djeca umjetnici i kreativci koji stvaraju Vremeplov. Ovogodišnja tema je putovanje kroz vrijeme, a stavit ćemo i naglasak na korištenje isključivo prirodnih materijala. Tako će svi sudionici Zemlje bez granica moći izgraditi svoj vremenski stroj, sudjelovati u radionicama žongliranja, pantomime, kazališta sjena, izrađivati skulpture, a uz bogati gastronomski program usvojiti i vještine malo drugačijeg pripremanja hrane. Prijave su otvorene od danas, a svako dijete je dobrodošlo.“ – istaknula je Suzana Vargović, idejna začetnica Zemlje bez granica i predsjednica Udruge za rad s mladima Breza.

Da je Zemlja bez granica mjesto koje razvija kvalitetne i kreativne programe za djecu na području cijele županije istaknuo je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.  „Prošle godine započeli smo s projektom „Županija prijatelj djece“, a Zemlja bez granica jedna je od manifestacija koju Osječko-baranjska županija podržava. Djeca su naša budućnost, njihovom odgoju ne trebamo pristupati šablonski već poticati kreativnost i pripremiti ih za život, a upravo je Zemlja bez je granica festival koji potiče kreativnost i stvaralaštvo.“

Grad Osijek već dugi niz godina podržava organizaciju Zemlje bez granica, a kako je ona postala i brend grada Osijeka svjedoči činjenica da se sve veći broj djece, roditelja i stručnih suradnika uključuje u njezine aktivnosti. Time grad Osijek zaista postaje ugodno mjesto za život.  „Vjerojatno nema čovjeka u Osijeku koji ne zna što predstavlja Zemlja bez granica. Ovo je festival koji spaja obitelji, povezuje generacije, potiče kreativni turizam u Osijeku i regiji, a naposljetku umrežava institucije i udruge koje djeluju u našoj lokalnoj zajednici.“ – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Boris Piližota.

Razvijanjem različitih programa za djecu, mlade i obitelj stvara se slika Osijeka kao poželjne turističke destinacije koja tijekom Zemlje bez granica ugosti velik broj umjetnika i stručnih suradnika iz Hrvatske i regije, goste iz susjednih zemlja i djecu i mlade iz cijele županije. „Zemlja bez granica je brend grada Osijeka koja doprinosi njegovoj afirmaciji na području turizma. Dokazali smo da smo dobri u sportskom i kulturnom programu, a samo sinergijsko djelovanje može iznjedriti odličan festival kao što je Zemlja bez granica.“ – istaknuo je direktor Turističke zajednice Grada Osijeka Saša Uranjek.

Na preporuku Grada Osijeka ove godine Zemlju bez granica podržat će i Zagrebačka banka u iznosu od 80.000 kuna, Osječko-baranjska županija izdvojila je u sklopu projekta „Županija prijatelj djece“ 50.000 kuna, a Turistička zajednica Grada Osijeka osigurat će potrebna sredstva za promociju festivala kao turističke destinacije.
Pred sam početak školske godine najmlađi i njihovi roditelji moći će uživati u pet dana najčudesnije Zemlje koja grad Osijek pretvori u jednu od najpoželjnijih mjesta za život. Festival je tijekom 14 godina okupio preko 400 umjetnika, pedagoških voditelja, 200 kreativaca raznih struka, preko 700 vrijednih volontera i više od 30.000 djece i mladih.
Prijave na radionice su otvorene, a prijaviti se možete na http://www.zemljabezgranica.com/

/iz priopćenja organizatora/

   

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.