Hrvatski radio

Radio Osijek

Umjetnost kroz odgoj i obrazovanje

27.05.2015.

11:16

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Trodnevnim umjetničkim svečanostima na osječkom je Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti počela provedba petogodišnjeg projekta Umjetnost kroz odgoj i obrazovanje.

Trodnevnim umjetničkim svečanostima na osječkom je Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti počela provedba petogodišnjeg projekta Umjetnost kroz odgoj i obrazovanje.

Uz studente, sudjeluje i 15 profesora iz Osijeka a uključen je i dislocirani studij iz Slavonskoga Broda. Projekt je pokrenula voditeljica Umjetničkog odsjeka fakulteta Mira Perić Kraljik jer se, ističe ona, pokazala velika potreba za upravo takvim projektom, svjesni činjenice da umjetnost nije dovoljno zastupljena u odgoju i obrazovanju. Cilj je veća zastupljenost umjetnosti u predškolskim ustanovama, školama, na fakultetima, u svakodnevnom životu. Umjetnost nas, ističe Mira Perić Kraljik, može osnažiti, ohrabriti, produhoviti...

Projekt će trajati pet godina a od aktivnosti Perić Kraljik izdvaja planirano tiskanje dvaju zbornika- 2017. i 2019. godine s radovima s umjetničko- znanstvenog skupa.

Dekan Damir Matanović ističe da se na fakultetu studenti obrazuju za 15 struka. "Na ovom mjestu okupili smo umjetnički dio, od glazbe, drame, pjesništva, slikarstva, sve je to prisutno na ovom fakultetu i prekrasne se stvari rade."- zaključuje dekan Matanović.

Očekuje se da će po završetku projekta biti moguće utvrditi da se organiziranjem dodatnih aktivnosti, kao što su one u okviru manifestacije EKTe, povećava interes studenata učiteljskoga studija i studija predškolskoga odgoja za bavljenje različitim umjetnostima te za bolje upoznavanje suvremenih pedagoških i metodičkih pristupa kojim se ostvaruje kvalitetno vođenje nastavnih i izvannastavnih aktivnosti u području umjetnosti.

Organizatori ove manifestacije su Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Agencija za odgoj i obrazovanje i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek. Organizacijski odbor EKTe čine izv. prof. art Mira Perić Kraljik (voditeljica projekta), dr.sc. Lidija Bakota, doc. dr.sc. Željka Flegar, doc. mr.sc. Jelena Kovačević, dr. sc. Irena Krumes Šimunović, doc. dr.art Goran Kujundžić, dr.sc. Vesna Svalina, dr.art Marko Šošić i dr.sc. Vedrana Živković Zebec.

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.