Hrvatski radio

Radio Osijek

Uspješna 14. Noć muzeja i u Osijeku

02.02.2019.

12:05

Autor: Radio Osijek/ HINA

foto arhiva Radio Osijek/MK

foto arhiva Radio Osijek/MK

Foto: - / -

Muzeji su sve do 1 sat poslije ponoći bili prepuni ljudi, bile su gužve, a u nekima se moralo čekati u redovima. Procjenjuje se da je ovogodišnja Noć muzeja u Hrvatskoj privukla oko 250 tisuća posjetitelja.

Za 14. Noć muzeja, koja se ove godine održavala pod nazivom  Muzeji inovacije i digitalna budućnost, osječki muzeji su sinoć pripremili niz zanimljivih izložbi, radionica i drugih događanja.Kako je rekao Denis Detling, ravnatelj Muzeja Slavonije, jednog od najstarijih i najvećih muzeja otvorenog tipa u Hrvatskoj, u tom muzeju posjetitelji su imali priliku, među ostalim, vidjeti izložbe "Antički lapidarij", "Tvrđa u Osijeku" i "Veliki rat i 1918. diskontinuitet, kontinuitet, nasljeđe.
Istaknuo  je "Prezentaciju digitaliziranih osječkih novina na njemačkom jeziku' i predstavljanje kataloga 'Tikvice! Zbirka tikvičarstva Etnografskog odjela'.
Zbirka tikvičarstva od 143 predmeta predstavlja svojim sadržajem jednu od najreprezentativnijih zbirki toga tipa u Hrvatskoj i upisana je  u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Vještina šaranja tikvica specifična je samo za istočnu Slavoniju i od 2007. godine  ima svojstvo zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra RH. Temelj zbirke tikvičarstva Muzeja Slavonije je najstarija šarana tikva u Hrvatskoj iz 1734. godine, rekao je Detling.
U osječkom Arheološkom muzeju uz stalni postav  "Prapovijest i "Seoba naroda i srednji vijek,  otvorena je izložba "U temeljima grada".  Autorice stručne koncepcije i postava su Natalija Čondić i Morana Vuković iz Arheološkog muzeja Zadar.
U Muzeju likovnih umjetnosti, među događanjima, kao što su bile radionice za djecu i kvizovi, otvoren je "26. Slavonski biennale Ravna ploča,  manifestacija suvremenog likovnog stvaralaštva na kojem su izložena 33 djela. 
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Osijek u Galeriji Kazamat otvorilo je izložbu Bure baruta 8 -  Brkić, Stojanović, Vidmar namijenjenu mladim, neafirmiranim umjetnicima. Na njoj su izloženi radovi Darija Brkića, Josipe Stojanović i Vinka Vidmara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.