Hrvatski radio

Radio Osijek

Uspješna sezona epidemiji unatoč

19.07.2020.

18:23

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek

Foto: Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek

Foto: - / -

Osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića u sezoni 2019./2020. ostvarilo je veći dio svojih planiranih aktivnosti, jer su brzom reakcijom uspjeli premostiti razdoblje u kojemu su, zbog epidemije koronavirusa, brojna događanja otkazana i kazalište zatvoreno za publiku.

Sezona je to u kojoj su se ponovno nizale nagrade.
Ansambl Dječjeg kazališta realizirao je čak šest premijernih predstava, a na programu je bilo i 13 repriznih naslova. Ukupno je odigrano 209 predstava – 144 pred domaćom publikom i 65 na festivalima i gostovanjima.. "Sezonu smo započeli prošlogodišnjim hitom sa Osječkoga ljeta kulture Trojica u Trnju, uslijedio je Lav koji nije znao pisati u koprodukciji s Kazalištem Oberon, osječka premijera koprodukcijske predstave s GK Joza Ivakić iz Vinkovaca Pepeljuga, uoči Božića i Božićna panika; prva predstava u obećavajućoj 2020. bila je Ljepotica i zvijer, dok nam je lockdown izrodio autorski projekt naših glumaca interaktivnu predstavu Jednozubi gusar. Ukupno je naše predstave u protekloj sezoni pogledalo 36 263 gledatelja", ističu iz Dječjeg kazališta i podsjećaju na činjenicu da je kazalište prema preporuci Ministarstva kulture i Stožera civilne zaštite za publiku u potpunosti zatvoreno 13. ožujka, a prva je predstava u zgradi ponovno izvedena 27. svibnja. "Zatvaranje kazališta za publiku, pa nakon kratkog vremena i za probe, poremetila je planirane aktivnosti i značajno smanjila broj publike i predstava u konačnom zbroju", napominju iz kazališta.
Najviše su puta izvedene premijerne predstave : "Božićna panika" (46), blagdanska predstava koju izvode uoči Božića, „Lav koji nije znao pisati“ (40) i "Jednozubi gusar" (22).
"Premijera predstave Mali vitez Don Kiho i štitonoša Sancho, umjesto u travnju izvedena je na Osječkome ljetu kulture, dok je prvotno planirani naslov Nebeski Svaron i podzemni Suronja zbog novonastale situacije odgođen za 2021. Obnova predstave Zeko, Zriko i Janje, također predviđena za travanj, odgođena je za studeni 2020. te ćemo ju, ako situacija bude epidemiološki povoljna izvesti u Noći kazališta sljedeće sezone", kaže voditeljica propagande Tatjana Grganović.
Zbog epidemioloških okolnosti odgođene su sve probe studija Dječjeg kazališta – Početnice, Baletnog studija, Dramskog studija za osnovne i srednje škole, te njihove godišnje produkcije. Ali, istodobno su pronašli način kako doći do svoje publike. "Želeći se prilagoditi novonastaloj situaciji vezanoj uz epidemiju koronavirusa, pokrenuli smo online program „Ostani kući i kazalište uključi“ sa sloganom Bili u kući ili u stanu gledajte predstave na malom ekranu u kojemu smo predstave prikazivali na Osječkoj televiziji i online na svojoj službenoj Facebook stranici. Program je realiziran uz angažman tehničke službe i vanjskih suradnika koji su postojeće video materijale prilagodili emitiranju na televiziji te online, a video materijali našeg kazališta pregledani su više desetaka tisuća puta. Mogli bismo se našaliti: nikad manje predstava, a nikad više publike", rekla je Grganović.
O sudjelovanju na festivalima Grganović ističe: "U ovoj sezoni osobito smo ponosni na jednu međunarodnu premijeru naše predstave Nezaboravak. Autorski je projekt Petera Kusa i Urše Adamič, koprodukcija sa Zavodom Kus Kus izveden 14. rujna 2019. u Lutkovnom gledališču Ljubljana u Sloveniji i to u potpunosti na slovenskom jeziku. Naši su glumci Ivica Lučić (koji je za ulogu Djeda nominiran i za Nagradu hrvatskog glumišta), Aleksandra Colnarić i Kristina Kovačević predstavu uz upute autora i redatelja Petera Kusa iznova naučili i priredili na slovenskom jeziku. Posebno ističemo i što smo imali čast otvoriti 60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku i to našom uspješnicom Uspavanka za mišića u režiji Ljudmile Fedorove! Podsjetimo kako je Dječje kazalište svojom legendarnom predstavom Zeko, Zriko i Janje otvorilo i 1. šibenski dječji festival davne 1958. pa je naš nastup na najljepši način zaokružio našu višedesetljetnu izvrsnu suradnju", zaključuje Tatjana Grganović.
Ni ove sezone nisu izostale vrijedne nagrade i priznanja – Predstava "Nezaboravak dobila je nagradu dječjeg žirija za najbolju predstavu na X. jubilarnom Bugojanskom lutkarskom bijenalu, Ivica Lučić je za ulogu Djeda u predstavi Nezaboravak Petera Kusa i Urše Adamič, nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta. Na 6. FEDU ON LINE, Sarajevo nagrada za najbolju glumicu pripala je Kristini Kovačević za više uloga u predstavi “Lav koji nije znao pisati” koju je prema tekstu Martina Baltscheita režirao Damir Mađarić. Predstava je nastala u koprodukciji s Kazalištem Oberon iz Koprivnice. "Dan Grada Osijeka, krajem prošle 2019. godine, posebno je značajan za Dječje kazalište Branka Mihaljevića, budući da je ravnatelj Ivica Lučić dobitnik priznanja „Pečat Grada Osijeka“, "dodaje Grganović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.