Hrvatski radio

Radio Osijek

"Večer oproštajna" na 51. Vinkovačkim jesenima

22.08.2016.

15:28

Autor: Marija Petrinović/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tema ovogodišnjeg otvorenja Vinkovačkih jeseni je "Večer oproštajna", vezana uz motiv vjenčanja u Slavoniji. Naša najpoznatija i najstarija manifestacija izvorne tradicijske kulture ove godine donosi 50-ak priredaba, a lani je bila među 11 najposjećenijih u Hrvatskoj.

Više od 8000 sudionika te 150.000 posjetitelja očekuje se na 51. "Vinkovačkim jesenima", koje će se održavati od 9. do 18. rujna pod geslom "Večer oproštajna" i uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, rečeno je na konferenciji za novinare članova Organizacijskog odbora te manifestacije tradicijske kulture.
"Vinkovačke jeseni" iz godine u godinu imaju sve više sudionika i posjetitelja te smo i ove godine svrstani u top-događaje Hrvatske turističke zajednice, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić. Istaknuo je kako okosnicu i dalje čine tradicijske priredbe, poput Foklornih večeri, Državne smotre izvornoga hrvatskog folklora, Šokačkih divana, Dječjih vinkovačkih jeseni te završnoga Svečanog mimohoda sudionika u kojem će 18. rujna gradskim ulicama i trgovima proći članovi 80-ak KUD-ova iz Hrvatske i inozemstva, 25 konjskih zaprega te 50 jahača na konjima. 
"To ne znači da ne nudimo i nešto drugačiji program. Tu su Urbane jeseni u sklopu kojih će se održati već ustaljeni i prepoznati Hip-hop na Orionu, 11. elektronski party, ljubitelji Star warsa također će doći na svoje te zaljubljenici u 3D street art", dodao je Karlić te podsjetio na Vinkovački jesenski sajam gospodarstva i obrtništva te na skup Poslovni uzlet Vinkovaca i Sajam tradicijskih obrta i rukotvorina koji će se održati na prošle godine osmišljenome i dobro prihvaćenome Slavonskom sokaku.
Tajnik Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Đurković izrazio je zadovoljstvo velikim brojem najmlađih sudionika, koji će nastupiti na Dječjim vinkovačkim jesenima te Međužupanijskoj smotri dječjeg folklora na kojoj će, osim vukovarsko-srijemskih dječjih folklornih skupina, nastupiti i 22 skupine iz drugih krajeva Hrvatske. 
Po riječima direktorice gradske tvrtke "Promo Cibalae" d.o.o. Mirjam Jukić, znakovito je da su se nakon prošlogodišnjih 50. "Vinkovačkih jeseni" povećali prihod te broj sudionika i posjetitelja. 
"Slavonski sokak ove smo godine rasprodali u samo deset dana, a 21 zakupac je na listi čekanja ako netko otkaže. Raste i prihod od manifestacije. Očekujemo kako ćemo vrlo brzo uspjeti prihodom koji ostvaruju "Vinkovačke jeseni" pokriti troškove zabavnih koncerata koji se održavaju svakodnevno tijekom manifestacije, a koji čine čak 50 posto svih troškova "Vinkovačkih jeseni", istaknula je Jukić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.