Hrvatski radio

Radio Osijek

Vedrina japanskog kilta

23.07.2015.

14:08

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložbu rukotvorina „Vedrina japanskog kilta“ u Muzeju Slavonije otvorio je veleposlanik Japana Keiji Ide a izložba je i rezultat suradnje s Hrvatskim muzejom turizma iz Opatije gdje je prethodno ova izložba predstavljena.

Umijeće, skupocjeni materijal i posebnost u nijansiranju- osobine su umjetnosti u kojoj se mali komadi materijala spajaju kako bi se dobio kilt s raznim motivima sličan slici. Tradicionalne japanske vještine vezenja Sashiko i Yosesaki prenose se generacijama od antičkih vremena. U 18. stoljeću je patchwork kilt prepoznat kao umjetničko djelo u Americi i Europi, a kad je metoda patchwork kilta stigla u Japan prihvaća se kao način ekspresije koja se modificira posebnim tehnikama, te izlažu kao umjetnička djela.


Autori kiltova na izložbi su: Midori Kubota, Naomi Nakamura, Shizuko Kuribayashi, Sakae Suzuki, a gosti izlagači Ekiko Sasabuchi, Sara Celli (Italija) i Leyla Khasiyeva (Azerbejdžan).
Izložbom hrvatskim građanima zahvaljuju za donacije za vrijeme cunamija u Japanu 2011. godine. Prije 4 godine primili smo veliku pomoć i potporu na čemu je narod Japana zahvalan . Donijeli smo ove kiltove i nakon izložbi planiramo ih donirati vašim bolnicama i domovima za djecu i starije ljude kako bi ih razveselili i to će biti dar tim ustanovama- rekao je veleposlanik Ide.

Gradonačelnik Ivan Vrkić i župan Vladimir Šišljagić pohvalili su dolazak zanimljive izložbe u Osijek. Tom je prigodom istaknuto da ova izložba smanjuje udaljenost dviju zemalja a pomoć je u prošlosti bila i uzajamna jer je Japan ovom našem području već upućivao donacije u poljoprivredi, razminiranju, opremanju zdravstvenih ustanova. 

Izložba „Vedrina japanskog kilta“ u zgradi Glavne straže ostaje otvorena do 27. kolovoza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.