Hrvatski radio

Radio Osijek

Veliki Kraljević u novom svjetlu

19.10.2013.

09:48

Autor: Višnja Ružojčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novu konceptualizaciju djela Miroslava Kraljevića ponudila je velika retrospektivna izložba otvorena sinoć u Gradskom muzeju Požega nakon više od pola stoljeća od posljednje retrospektive tog najvećeg slikara hrvatske Moderne.

Uvertira je to u niz izložaba kojim zagrebačka Moderna galerija obilježava stotu obljetnicu slikareve smrti. "Volim više reći da se obilježava, memorira i prezentira stota obljetnica utjecaja Miroslava Kraljevića na razvoj modernih izričaja u hrvatskoj likovnoj umjetnosti sve do naših dana", rekla je Biserka Rauter Plančić ravnateljica Moderne galerije. Takav je koncept osmislio autor izložbe, povjesničar umjetnosti Zvonko Maković. Vjeruje kako će  ova retrospektivna izložba pridonijeti i novoj recepciji Kraljevića: "Tu će biti pokazana neka djela koja široka javnost nije poznavala i neka djela koja smo poznavali, ali sada su postavljena u drugačiji koncept. Izložba kao i popratni katalog donijet će mrežu kroz koju je moguće shvatiti veličinu i umjetnost Kraljevića te njegov inovativni utjecaj. Moja je teza bila da pokažem što je to novo, kako on uspostavlja veze sa sljedećom generacijom i zašto je on živ i danas", kaže Maković. Nakon Požege izložba "Miroslav Kraljević retrospektiva"  u još  reprezentativnijem izdanju  seli se u zagrebačku Modernu galeriju, a zatim će obići i Split, Osijek i Dubrovnik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.