Hrvatski radio

Radio Osijek

VI. Dani grafike

15.02.2013.

15:08

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku traju Dani grafike u sklopu kojih otvaraju dvije izložbe, organiziraju predavanje i grafičke radionice.

VI. DANI GRAFIKE

U GALERIJI LIKOVNIH UMJETNOSTI, OSIJEK

14. 2. – 30. 3. 2013.

 

u četvrtak, 14. veljače 2013., u 19 sati

izložbe

 

Ekspresionizam u hrvatskoj grafici

Ljubo Babić, Vilko Gecan, Sergije Glumac, Tomislav Kolombar, Miroslav Kraljević, Anka Krizmanić, Karlo Mijić, Oton Postružnik, Marino Tartaglia, Marijan Trepše, Milivoj Uzelac

 

Suvremena hrvatska grafička scena / propitivanje medija

 Igor Čabraja (Slavonski Brod / Zagreb),  Mario Čaušić (Osijek), Kristina Restović (Split), CelestinaVičević (Rijeka),  Silvio Vujičić (Zagreb)     

 

14. veljače u 19. 30 sati predavanje

Ekspresionizam u hrvatskoj grafici i karikaturi

dr. sc. Lovorke Magaš  Bilandžić, autorica izložbi

 

veljača-ožujak (10-12 sati) grafičke radionice

Ekspresija u linorezu (četvrtak)

 Slijepi tisak (utorak, srijeda, petak)

  

Dani grafike osmišljeni su s ciljem revitalizacije, boljeg razumijevanju i prepoznavanja grafičkog medija kao jedne grane likovne umjetnosti.

Skoro već jedno desetljeće, od 2004. godine, GLUO organizira sveobuhvatnu manifestaciju koja slojevito kroz različite vidove prezentacije grafičke umjetnosti (izložbe, predavanja, radionice) edukativno djeluju na javnost s ciljem približavanja kompleksnosti grafičkog medija.

Na ovim Danima grafike sučelit će se tradicionalna i suvremena grafika kroz dvije izložbe koje u svojoj produkciji kao osnovu imaju zahtjevan grafički medij. Predstavit ćemo Ekspresionizam u hrvatskoj grafici s ključnim protagonistima hrvatskog ekspresionizma, početka devedesetog stoljeća i Suvremenu hrvatsku grafičku scenu s pet recentnih grafičara iz različitih regionalnih hrvatskih centara.

Uz izložbe organiziramo i predavanje o grafici i karikaturi u razdoblju ekspresionizma s vodstvom kroz izložbu. Već tradicionalno tu su i grafičke radionice pod nazivom Ekspresija u linorezu i slijepom tisku u kojima će se posjetitelji moći izraziti u jednom od tradicionalnih grafičkih tehnika. U prostoru radionice predstavit ćemo i originalne matrice Anke Krizmanić iz 1917. i Sergeja Glumca iz 1928. g. čiji otisnuti listovi su prikazani na izložbi. Predstavljeni su omoti originalnih mapa te plakati i naslovnice ekspresionističkih izložaba i časopisa.

Autorica je manifestacija i programa Dana grafike dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak, viša kustosica GLUO.

 

O izložbama:

Ekspresionizam u hrvatskoj grafici

Ljubo Babić, Vilko Gecan, Sergije Glumac, Tomislav Kolombar, Miroslav Kraljević, Anka Krizmanić, Karlo Mijić, Oton Postružnik, Marino Tartaglia, Marijan Trepše, Milivoj Uzelac

 

Izložba Ekspresionizam u hrvatskoj grafici predstavlja ključne protagoniste hrvatskog ekspresionizma i njihov doprinos razvoju grafičke umjetnosti, te razmatra položaj i značaj grafičkog medija početkom 1920-ih, odnosno u trenutku kada grafika polako počinje „izlaziti iz sjene“ i doživljava postepenu afirmaciju u odnosu na slikarstvo i kiparstvo. Izložba autorice dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić proizašla je iz velikog interdisciplinarnog projekta Strast i bunt – ekspresionizam u Hrvatskoj (Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, 2011.) u sklopu kojega je grafika bila zastupljena kao jedna od sekcija koje su prikazivale različite aspekte i manifestacije ekspresionizma u hrvatskoj kulturi. Na izložbi će biti prikazano sedamdesetak grafičkih listova, omota mapa i originalnih matrica iz različitih muzejskih institucija

(Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, Muzej grada Koprivnice, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, Grafička zbirka Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Zagreb) i privatnog vlasništva Donacija dr. sc. Josipa Kovačića gradu Zagrebu.

 

Uz izložbu su kao dodatak predstavljene i karikature (uvećanja iz humoristično-satiričnog lista "Koprive") ključnih protagonista hrvatskog ekspresionizma - Marijana Trepšea, Vilka Gecana, Tomislava Kolombara i drugih koje ukazuju na prenošenje ekspresionističkih impulsa iz domene visoke u popularnu kulturu.

 

Izložba je predstavljena na prvom katu GLUO.

Autorica izložbe dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić

 

 

Suvremena hrvatska grafička scena / propitivanje medija

Igor Čabraja, Mario Čaušić, Kristina Restović,  Celestina Vičević, Silvio Vujičić

 

Hrvatska grafička scena proteklih je desetak godina doživjela stanovite transformacije – uz Zagreb i Rijeku kao sve značajniji grafički centri pojavili su se Split i Osijek, a stasala je i generacija grafičara koji, u vrijeme sve jače prisutnosti i dominacije digitalne grafike, vlastito polje istraživanja pronalaze podjednako u starimgrafičkim tehnikama kao i u eksperimentiranju s novim mogućnostima medija.

Izložba predstavlja radove petero suvremenih umjetnika – Igora Čabraje, Marija Čaušića, Kristine Restović, Celestine Vičević i Silvija Vujičića – koji na inovativan način promišljaju grafički medij i pokazuju u kolikoj mjeri grafika može biti poticajno polje vizualnih istraživanja. Njihove radove obilježava kontinuirano i dosljedno korištenje starih tehnika (od dubokog i visokog do plošnog i propusnog tiska), istraživanje tehničkih datosti i vizualnih mogućnosti medija, načina njegove prezentacije u vidu serija grafika ili objekata, razbijanje tradicionalnih koncepata i stvaranje prostornih ili site-specific grafika / instalacija te balanisranje na razmeđu različitih disciplina itd.

Igor Čabraja (Slavonski Brod / Zagreb) u tehnikama dubokoga (bakropisa, akvatinte) i slijepoga tiska dosljedno istražuje optičke mogućnosti medija, a dijapazon njegovih tema varira od apstraktnih kompozicija do autoreferencijalnih momenata. Mario Čaušić (Osijek) razbija standardne načine prezentiranja grafičkog medija, unosi prostor kao sastavni element grafika, te u visokom i dubokom tisku stvara višedijelne grafičke instalacije sastavljene od niza pojedinačnih listova. Kristina Restović (Split) u radovima, koji nerijetko sadrže autobiografske crte te reference na popularnu kulturu, dosljedno upotrebljava tradicionalne tehnike uz povremeno korištenje digitalnog tiska, te istražuje pojam slike, stvara složene vizualne sklopove i unosi kategoriju vremena. Celestina Vičević (Rijeka) oscilira između apstrakcije i figuracije, kreće od ispitivanja svjetlosnih manifestacija do transpozicije osobnih sadržaja u domeni grafičkoga lista / instalacija, a pri tome primjenjuje različite tehnike (od dubokog i visokog do slijepog tiska) i postupke (perforiranje). Silvio Vujičić (Zagreb) stvara na razmeđu različitih disciplina kojima se bavi (grafika, modni dizajn itd.), te sižejno i tehnički širi domenu grafičkoga medija, eksperimentira u procesu nastanka otiska (kombinira postupke svojstvene grafici i tekstilnoj industriji), naknadno intervenira u njih (šivanjem ili probadanjem), te ih izlaže u vidu prostornih instalacija / showrooma.

Petero grafičara u kontekstu recentne hrvatske grafičke i likovne scene označuju inovativne pozicije i pokazuju u kolikoj mjeri, odnosno ovisno o rakursu umjetnika, umjetnost multioriginala može biti poticajna za suvremena vizualna propitivanja i istraživanja. Autorica izložbe dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić

Izložba je predstavljena u prizemlju GLUO.

 

Izložbe i program realizirani sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Osječko- baranjske županije i Grada Osijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.