Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinkovačke jeseni - 51. izdanje najuspješnije u povijesti priredbe

21.09.2016.

13:47

Autor: Radio Osijek/AB

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Može se reći kako su ovogodišnje Vinkovačke jeseni najuspješnije do sada", rekao je na današnjoj konferenciji za novinstvo predsjednik Organizacijskog odbora Mladen Karlić. U 10 dana održano je 70 različitih priredbi i događanja, s 9 000 sudionika, a koje je posjetilo 150 000 gostiju.

„Najveće zanimanje, kao i svake godine privukao je Mimohod s revijom konjskih zaprega, a veliku pozornost izazvala je i svečanost otvorenja pod geslom „Večer oproštajna“ koje je, kažu nam, bilo atraktivno, veseli i lijepo. Slavonski sokak i sve što se u njemu događalo bilo jako posjećeno, ugostitelji su, koliko znam, prezadovoljni. Imamo već ideje koje moramo doraditi i kojima ćemo obogatiti naredne, 52. Vinkovačke jeseni i dovesti još više gostiju gdje će svatko pronaći nešto za sebe“ – rekao je Karlić. Projekt Slavonski sokak je zabilježio izvrsne rezultate. Iako je zaživio tek prošle godine, izlagači su pokazali veliko zanimanje, pa je više od 40 štandova, te po 10 malih i velikih kućica „planulo“ nakon samo 15 dana od raspisivanja natječaja još u lipnju. I ove godine izvrsnu, pa čak i rekordnu posjećenost bilježimo u restoranu Slavonskog sokaka, Gradskom kućaru te u Glavnom šatoru u kojem su održani atraktivni koncerti, ali i druga događanja. Inače, koncerti su ove godine očito bili pun pogodak i Glavni šator je u neke večeri bio čak i premali za sve koji su došli uživati u nastupima hrvatskih pjevačkih zvijezda.
Prezadovoljan svim priredbama koje su se događale, je i tajnik ZAKUD-a i Organizacijskog odbora 51. Vinkovačkih jeseni, Stjepan Đurković. Posebno je istaknuo činjenicu da su posjetitelji zadovoljni, a posebnu je zahvalu izrazio svim KUD-ovima koji su sudjelovali u svečanom programu otvorenja ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni.
Mirjam Jukić, direktorica Promo Cibalae, izvjestila je novinare da je na jesenskim priredbama bilo preko 100 akreditiranih novinara iz Hrvatske, ali i inozemstva. „Službena stranica Vinkovačkih jeseni u kolovozu i prvoj polovici rujna skupila je više od 4 milijuna klikova. Službena stranica Facebooka u samo 10 dana trajanja manifestacije ostvarila je doseg od 400 tisuća. Statistički gledano o Vinkovačkim jesenima se pričalo i raspravljalo na web stranicama, forumima, društvenim mrežama…Najviše spominjanja ostvareno je na web stranicama, čak 58 posto, na Twiter otpada skoro 20, a na Facebook više od 15 posto" – rekla je Mirjam Jukić dodajući kako su 51. Vinkovačke jeseni potpuno marketinški uspjele, a za naredne već se spremaju novi projekti poput proširenja Slavonskog sokaka. Sljedeće, 52. Vinkovačke jeseni će se održati od 8. do 17. rujna 2017. , izvjestila je novinare je Mirjam Jukić. Podsjetimo kako je na 51. Vinkovačkim jesenima uvedeno nekoliko novina, pa je prvog vikenda obogaćen program Urbanih jeseni na kojima su gostovali mladi umjetnici iz Sarajeva svojim 3D street art-om. Uz njih veliko zanimanje privukao je i Star Wars trojac koji je vrlo rado pozitivno odgovarao na sve zahtjeve Vinkovčana, kako starih, tako i mladih.
U suradnji s kineskim veleposlanstvom i Konfucijevim institutom u Zagrebu, u sklopu novog projekta Jeseni nazvanog „Kulture svijeta“ Vinkovčani su mogli bolje upoznati kinesku kaligrafiju i slikarstvo, a odaziv je bio odličan, posebice mladih. Novost je i projektu „Užina naših starih“ u kojem su predstavljene tradicijske manifestacije koje se održavaju tijekom godine i osim kratkog programa u kojem su se predstavljale manifestacije, Vinkovčani su mogli uživati i u tradicionalnim slavonskim jelima, koja su se pripremala pred njihovim očima. Auto show i ove je godine održan u Glavnom šatoru, a privukao je auto kuće iz regije. Po prvi puta istog dana je održan i Tuning show, koji je okupio 35 modificiranih „nabrijanih“ automobila iz Hrvatske, Srbije, te B i H.
Novina, koja će zasigurno doživjeti i drugo izdanje na sljedećim Jesenima je Večer mažoret plesa, kao najava Europskog prvenstva mažoretkinja, koje će se za nekoliko dana održati u Vinkovcima. Uz vinkovačke mažoretkinje nastupile su i Đakovčanke, Našičanke, te Belišćanke.
Po uzoru na Šokačke divane, koje se održavaju petkom nakon svečanosti otvorenja, ove su godine u Glavnom šatoru održani Mali divani s tom razlikom što je ulaz bio besplatan, a posjetitelji su uz prigodne cijene mogli uživati u jelu i piću uz bogat program na pozornici.
Novost je bila i održavanje Turističkog foruma u sklopu Vinkovačklih jeseni, što je rezultiralo brojnim gostima turističkim djelatnicima iz cijele Hrvatske koji su bili gosti manifestacije.

/web stranica Vinkovačkih jeseni/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.