Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinković podnio ostavku - Đakovom vladaju bušari

22.01.2015.

13:18

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković podnio je ostavku, a to je objavio na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen program ovogodišnjih 21. Đakovačkih bušara koji će se održati u subotu i nedjelju. Središnji događaj i ovogodišnjih Bušara je velika pokladna povorka u nedjelju, 25. siječnja, koja će središtem grada prodefilirati u 15 sati.

“Moram odati jednu dugo čuvanu tajnu, jedva čekam da predam vlast, umorio sam se, ne mogu više obnašati funkciju gradonačelnika i dajem neopozivu ostavku”, kratko je izjavio Vinković i predao ključeve grada maškarama.

Najveća pokladna priredba u istočnoj Hrvatskoj Đakovački bušari ove će godine okupiti 70 pokladnih skupina iz zemlje i inozemstva te će u nedjelju 3.500 maškara prodefilirati Đakovom. Bušaraska povorka spojit će tradicijske maske koje dolaze iz krajeva s dugogodišnjom tradicijom i suvremene maske kojima se progovara o aktualnim zbivanjima u zemlji. Uz neizostavne zvončare, najavljen je i dolazak jedne skupine iz Mađarske. Dio pokladne povorke bit će i 60-ak konjanika iz 15 slavonskih konjogojskih udruga.
Program Bušara počinje u subotu Gastro festom od 9 do 13 sati na kojem će sudjelovati 22 izlagača, a osim mrsnih i nemrsnih jela, posjetiteljima će biti ponuđeni i proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ali i različitih udruga. Isto tako, Udruga kulinara organizira ocjenjivanje i degustaciju kobasice.
Zahvaljujući Đakovačkim bušarima, Đakovo je član Saveza karnevalskih gradova Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.