Hrvatski radio

Radio Osijek

Više od 50 tisuća gledatelja predstava Dječjeg kazališta u Osijeku

17.07.2017.

10:41

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dječje kazalište Branka Mihaljevića i u ovoj sezoni 2016./2017. uspješno je ostvarilo sve svoje planirane aktivnosti. Prema predviđenom programu izveli su planirane premijerne naslove, obnove, reprize, manifestacije i brojna uspješna gostovanja.

U sezoni 2016./2017. godini ansambl Dječjeg kazališta realizirao je 6 premijernih predstava, a na programu su imali i 13 repriznih naslova iz prošlih sezona. U kazalištu su održane i tri tradicionalne manifestacije "Djeco, kazalište vas zove", "Noć kazališta" i "Zimske radosti". Ukupno su odigrali 260 predstava iz premijernog i repriznog programa, te produkcije Baletnog studija (Godišnja produkcija Baletnog studija); Dramskog studija za srednjoškolce (Ljub…av-av) i plesne igraonice "Početnice" (Kroz boje i snove), a Dramski studio odradio je čak dvije produkcije, prvu s dijelom polaznika starije skupine (Ljudi susreću ljude) i drugu godišnju produkciju s dijelom polaznika mlađe skupine (Pustolovine i svakodnevni događaji).

Ukupno je predstave u sezoni 2016. / 2017. pogledalo 50.031 gledatelj. U Dječjem kazalištu izvedeno je 186 predstava sa 32.567 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli su 74 predstave, a pogledalo ih je 17.464 gledatelja.

Najviše su puta reprizirane predstave "Legende o Kristu" (41), blagdanska predstava koju izvode uoči Božića, uspješnice " Bijeli jelen" (39), te "Priča s morskog dna" (34)U Kazalištu su održane i tradicionalne manifestacije Djeco kazalište vas zove, Zimske radosti i Noć kazališta.

Gostovali su na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu, uobičajeno su predstave izabrane za sve značajnije hrvatske festivale kao što su Mali Marulić u Splitu, PIF u Zagrebu, SLUK u Zadru i Međunarodni dječji festival u Šibeniku. Sezona je bila bogata i nagradama pa su tako predstave ovjenčane brojnim nagradama na Festivalima.

49. PIF - Zagreb

Glumci Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića EDI ĆELIĆ, ALEKSANDRA COLNARIĆ, ARETA ĆURKOVIĆ i KRISTINA FANČOVIĆ dobili su nagrade za animaciju u predstavi NIJE ME STRAH Dubravke Pađen Farkaš u režiji Ljudmile Fedorove

23Međunarodni festival pozorišta za decu - Subotica

Višestruko nagrađivana predstava Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića „Deveta ovčica“ Silvije Šesto u režiji Ljudmile Fedorove, ponovno se s gostovanja vratila s nagradom i to dvadesetom po redu! Ovoga puta nagrađen je Ivica Lučić za glumačko/animatorsko majstorstvo na 23. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici.

XV. Međunarodni festival pozorišta za djecu – Banja Luka

Za ulogu u predstavi “Nije me strah” autorice Dubravke Pađen Farkaš, a u režiji Ljudmile Fedorove, nagrađen je Edi Ćelić, kojemu je pripala jedna od pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

19. susreti profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej - Bjelovar

Voditeljica Dramskog studija za srednjoškolce i naša nagrađivana glumica Areta Ćurković ponovno je ovjenčana nagradom „Zvjezdana Ladika“ za najbolji dramsko pedagoški rad u našem Dramskom studiju za srednjoškolce.

10. Festival hrvatske drame za djecu “Mali Marulić” - Split

Predstava “Nije me strah” osječke autorice Dubravke Pađen Farkaš u režiji Ljudmile Fedorove i izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku proglašena je najboljom predstavom u cjelini, a Edi Ćelić osvojio je nagradu (jednu od dvije ravnopravne) za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu dječaka Tina i Djecozgraba!

19. festival “Zlatna iskra” – Kragujevac, Srbija

Čak PET nagrada osvojila je predstava “Nije me strah” osječke autorice Dubravke Pađen Farkaš i režiji Ljudmile Fedorove, a u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića na međunarodnom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu. Kristini Fančović su dodijelili specijalnu nagradu za ulogu Mačka, nagradu za glumačko ostvarenje za ulogu Tina osvojili su Edi Ćelić, Aleksandra Colnarić i Areta Ćurković, dok je nagradu za najbolju scenografiju zaslužio poznati osječki ilustrator Dražen Jerabek.

24. Festival glumca, Vukovar-Vinkovci

Ansambl predstave “Bijeli jelen” ovjenčan je nagradom „Nevenka Filipović“ za najbolje ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu ili mlade na 24. Festivalu glumca. Stručni ocjenjivački sud, po treći put u povijesti festivala napravio je iznimku i umjesto jednom glumcu dodijelio nagradu ansamblu Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića za predstavu koju je prema klasiku Vladimira Nazora dramatizirala i režirala Tamara Kučinović.

Za izvrsnu su izvedbu nagrađeni: Kristina Fančović, Srđan Kovačević, Edi Ćelić, Ivana Vukićević, Đorđe Dukić, Areta Ćurković, Inga Šarić, Gordan Marijanović i redateljica Tamara Kučinović.

 

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku ugostilo je brojne humanitarne projekte, eminentne umjetnike i kazališta, Udruge i tvrtke s područja Osijeka i čitave Hrvatske, a u njihovim su prostorima održani i brojni stručni skupovi. Sredstvima Ministarstva kulture, Grada Osijeka i dijelom vlastitim sredstvima kupljen je novi razglasni sustav u dvorani kazališta, izmijenjena stolarija na pročelju, zanovljen rasvjetni park energetski učinkovitijom LED rasvjetom, te učinjeni brojni zahvati u cilju poboljšanja uvjeta rada i osiguravanja zakonskih uvjeta o radu na siguran način.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.