Hrvatski radio

Radio Osijek

"Višnjik" - od ambijentalne do kazališne izvedbe

22.01.2021.

09:04

Autor: Radio Osijek/AB

web stranica HNK

web stranica HNK

Foto: - / -

Siječanj nam na pozornicu osječkog HNK donosi "Višnjik", posljednje Čehovljevo dramsko majstorstvo u koprodukciji HNK u Osijeku i Gradskog dramskog kazališta "Gavella" iz Zagreba. Premijera je večeras u 20 sati. .

Više od pola godine nakon ambijentalne premijere u sklopu 20. osječkog ljeta kulture, drama "Višnjik" Antona Pavloviča Čehova u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella bit će premijerno uprizorena i na kazališnim daskama, najavila je na konferenciji za novinare intendantica osječkog HNK Dražena Vrselja.

"HNK u Osijeku još od 25. rujna nije imalo veliku premijeru poput "Višnjika", tako da mi je jako drago što postavljamo ovu predstavu, koja je u međuvremenu zaradila šest nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta 2020. i Nagradu hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina, koja je pripala našoj dragoj Antoniji Mrkonjić. Sve se isto krije iza naslova predstave, no koliko god tko rekao da ju je gledao na OLJK-u, nije ju gledao ovakvu, jer riječ je o potpuno novoj i drukčijoj premijeri", istaknula je Vrselja.

Posljednje Čehovljevo dramsko majstorstvo o osiromašenoj ruskoj plemkinji koja se s ostatkom obitelji nakon dugog boravka u tuđini vraća na svoje imanje, na daske osječkog HNK dolazi u režiji Dražena Ferenčine, ujedno i scenografa, prema prijevodu Božidara Škriteka. Dramaturg predstave je Dubravko Mihanović, autor glazbe je Igor Valeri, a autorsku ekipu čine i scenograf Davor Molnar, kostimografkinja Marita Ćopo, Maja Huber, zadužena za scenski pokret, i oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia.

"Nama iz Gavelle je svojevrsni mali praznik svaki put kada dođemo u Osijek igrati i družiti se s našim izuzetno talentiranim kolegama i krasnim ljudima. Što se tiče Čehova, čini mi se da su razlozi za igranje komada kao što je "Višnjik" sada još i veći nego što su bili u ljeto prošle godine. Poput Čehovljevih likova, i dalje se ne snalazimo u vremenu i prostoru, gubimo tlo pod nogama i svi se, htjeli mi to priznati ili ne, prilično pribojavamo neizvjesne budućnosti, koju sve teže predviđamo. Zapravo sam negdje na tom tragu dramaturško - scenografski promišljao promjene za ovu predstavu", rekao je Ferenčina.

"Iskreno se veselim što "Višnjik" nastavlja živjeti i što ga selimo u unutarnji prostor, čime će dobiti na intimnosti. Također, kad nam se Gavella obnovi, svi se veselimo što ćemo predstavu moći pokazati i zagrebačkoj publici", rekla je odnedavno nacionalna dramska prvakinja Sandra Lončarić, koja će ovom premijerom proslaviti tu titulu. Valja istaknuti da u predstavi Lakaja Firsa igra Davor Panić, koji je na sceni osječkog HNK već 40 godina i obilježit će ovaj veliki jubilej.
"Višnjik" se, uz večerašnju predstavu, može pogledati i 25. siječnja u 20 sati te 26. i 27. siječnja u 19 sati, uz napomenu da je zbog epidemiološke situacije kapacitet gledališta i dalje ograničen na 50 mjesta.

 

Višnjik - tri izjave

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.