Hrvatski radio

Radio Osijek

Weiszova putovanja... susreti... mostovi...

09.12.2021.

20:34

Autor: HRT Radio Osijek

Peter Pierre Weisz

Peter Pierre Weisz

Foto: Davor Lončarić / HRT

U osječkom Muzeju likovnih umjetnosti do veljače 2022. godine postavljena je izložba "Putovanja ... susreti ... mostovi ..." velikog osječkog i svjetskog slikara Petera Pierrea Weisza. Izložba je večeras otvorena u nazočnosti autora, a nakon nekoliko desetljeća osječka će publika moći uživati u 30 Weiszovih radova, od kojih su dva u fundusu Muzeja likovnih umjetnosti. 

Kustosica i autorica idejne koncepcije je Martina Gavran Španiček, a postav je predstavila njezina suradnica Mateja Moser koja je istaknula kako će zasigurno publika prepoznati emociju koju je na slikarsko platno prenio Peter Pierre Weis tijekom brojnih putovanja po cijelom planetu tijekom dugogodišnje umjetničke karijere.  "Hrvatsko-izraelski umjetnik židovskog podrijetla Peter Pierre Weisz nakon nekoliko desetljeća po prvi puta predstavlja se osječkoj publici u Muzeju likovnih umjetnosti s ukupno 30 radova, od kojih se dva nalaze u muzejskom fundusu. Djela su suvremenog izričaja. Stilski uzori su ekspresionizam (oba pravca), nadrealizam i apstrakcija. Izložbom će se predstaviti lik i djelo Petera Pierra Weisza, Židova odraslog u Osijeku. Weisz se školovao u Zagrebu i Parizu. Preko njegovog slikarstva upoznat ćemo se s drugim hrvatskim suvremenicima poput Vatroslava Kuliša, Dalibora Jelavića i dr. Njegovo slikarstvo je progresivno, upečatljivo, lako razumljivo i blisko običnom čovjeku. Opisana iskustva, koja su uglavnom teška i kompleksna, zapravo su navigacija kroz život i budućnost ne samo Petera Pierrea Weisza nego i svih nas. Upravo ona čine temelje mostovima koje Weisz gradi kao zalog za budućnost, kako bi buduće generacije bolje shvatile život i pojave oko sebe. Mostovi povezuju svaku suprotnost koju čovjek nosi u sebi, svaki kontekst koji ga oblikuje kao misaono i kompleksno biće. U konačnici, svaki taj most koji je Weisz izgradio jest posljedica putovanja i susreta i svaki od njih vodi prema jednoj točki: prema kući, prema Osijeku.", zapisala je u katalogu autorica izložbe Martina Gavran Španiček. 

"Kad sam bio mlad rekli su mi da imam talenta pa sam zato išao studirati u Zagreb, Pariz i Rim, stekao sam brojna iskustva, upoznao mnoge umjetnike i pogledao brojne izložbe, ali sam se uvijek vraćao u Osijek. Ovom sam izložbom htio sublimirati svoj vlastiti razvoj i na ovim se slikama vidi i moj umjetnički razvoj. Uvijek sam volio istraživati jer po meni umjetnost nije samo komunikacija nego uvijek treba biti i izazov da se nešto novo pronađe, da bude nešto novo", rekao je Peter Weisz za Radio Osijek tijekom otvorenja. Priznao je kako uživa u promjeni stilova, kad se zasiti apstrakcije okrene se ka novoj figuraciji ili ekspresionizmu.

Više poslušajte u razgovoru. 


 

Peter Pierre Weisz

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.