Hrvatski radio

Radio Osijek

Za ravnomjerni kulturni razvoj Hrvatske

13.01.2017.

16:10

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči sutrašnjeg otvorenja stalnog postava Zbirke Bauer u dvorcu Eltz u Vukovaru , ministrica kulture Nina Obuljan Koržinek s čelnicima Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara razgovarala je o očuvanju prostora i aktivnosti kulture na tome području.

„Vlada je svjesna osjetljive situacije u Slavoniji vezano uz gospodarski potencijal. Važno je sačuvati prostore i aktivnosti kulture gdje gradovi i općine za to nemaju mogućnosti. Prioritet nam je svim građanima osigurati sudjelovanje u kulturnom životu. Učinit ćemo to proračunskim sredstvima i zajedničkim aplikacijama prema EU fonodovima.“-rekla je dr.sc.Nina Obuljan Koržinek. Istaknula je kako se otvorenjem stalnog postava Zbirke Bauer zaokružuje desetogodišnji napor na obnovi kulturne baštine, a upravo „ Vukovar-Vučedol-Ilok“, kako je rekla, najkompleksniji je projekt koji je do sada provodilo Ministarstvo kulture.

Na radnim sastancima s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penovom i vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem ministrica kulture razgovarala je o nastavku projekta Arheološkog parka Vučedol, Festivalu glumca, Vinkovačkim jesenima, osuvremenjivanju mreže knjižnica i bržoj obnovi Matoševe kući u Tovarniku. Potvrdila je kako će uskoro, po okončanju javne nabave, krenuti obnova vukovarskog vodotornja te da predstoji opremanje Državnog arhiva u Vukovaru koji će biti, ocijenila je, najbolje opremljen i najprimjereniji arhivski prostor u Hrvatskoj.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.