Hrvatski radio

Radio Osijek

Zašto je poništen natječaj za intendanta osječkog HNK?

28.09.2018.

12:44

Autor: HINA/ MK

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

Intendant Božidar Šnajader objašnjava da je natječaj poništen nakon što je član Kazališnog vijeća primijetio uputu resornog ministarstva kulturnim institucijama, ne i ovom kazalištu, da natječaj mora sadržavati naputak o prednosti kandidata prema Zakonu o hrvatskim braniteljima.

Kazališno vijeće osječkog Hrvatskog narodnog kazališta poništilo je natječaj za izbor novoga intendanta i raspisalo novi, što u akutalnoj upravi Kazališta ne smatraju problematičnim, jer mandat aktualnom intendantu Božidaru Šnajderu istječe tek u svibnju iduće godine. Na konferenciji za novinare Šnajder je rekao kako je natječaj za izbor intendanta raspisan pravovremeno, u lipnju, ali je objavljen u rujnu, odlukom Kazališnog vijeća, jer je Vijeće smatralo nemogućim da se sva procedura obavi tijekom godišnjih odmora.

Dodao je kako je nakon objave natječaja član Kazališnog vijeća Nedjeljko Bosanac došao u posjed naputka Ministarstva kulture od 18. rujna, koji nije izravno upućen osječkom HNK-u nego samo nekim institucijama kulture, a u kojemu stoji da kod raspisivanja u tekstu natječaja treba napomenuti da, temeljem zakonskih odredbi, hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji imaju prednost pri natječaju za radna mjesta.
Kako to nije navedeno u raspisanom natječaju, niti stoji u Statutu osječkog HNK-a, a niti u Zakonu o kazalištima, Šnajder je navodi da je Bosanac predložio predsjednici Kazališnog vijeća da se hitno sazove sjednica te da se natječaj poništi i taj naputak ubaci u tekst novoga natječaja što je i učinjeno. Zakon o hrvatskim braniteljima na snazi je od 2017. godine, a Ministarstvo kulture se tek nakon raspisivanja natječaja u Osijeku sjetilo dostaviti naputak, ali opet ne nacionalnim kazalištima, premda Ministarstvo provodi nadzor nad zakonitošću njihova rada te smatramo da su nas trebali upozoriti, ocijenio je Šnajder. Tvrdi kako su u međuvremenu "prošli natječaji Šibeniku, Dubrovniku i Zagrebu, bez tih naputaka, koji nisu poništavani".

Intendant Šnajder je odbacio i neke medijske napise u kojima ga se, kako drži, neargumentirano i neistinito proziva za neadekvatan repertoar, loše financijsko poslovanje te nepravilno knjiženje sredstava koje Kazalište dobija od osnivača. Ustvrdio je da su izvješća o poslovanju HNK-a prihvaćena na predstavničkim tijelima grada i Županije, a da je u njegovom mandatu osječki HNK dobio tri Nagrade hrvatskog glumišta te brojna druga priznanja i nagrade.
Ističe kako nije u sukobu s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, niti sa županom Ivanom Anušićem te da ga čude napisi, u kojima ga se, kako drži, "blati na neprimjeren način".
Ako nekome smetam, neka mi se to kaže, i ja ću, ako treba, danas dati ostavku, ali želim da mi se to kaže argumentirano, a ne ovako, istaknuo je Šnajder.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.