Hrvatski radio

Radio Osijek

Završilo 15. Osječko ljeto kulture

13.07.2015.

13:12

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sinoć je održan i posljednji program OLJK-a "Bum! Tres! Lipa ples 2" na kojem je pop-rock koncert izvelo poznato i nagrađivano Hrvatsko pjevačko društvo Lipa iz Osijeka.

Od Dana zaštitnika grada, sv. Petra i Pavla, 29. lipnja kada je otvoreno pa do jučer, 12. srpnja kada je zatvoreno mogli ste  izabrati nešto  od kazališne, glazbene, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti na Osječkom ljetu kulture, kako volimo reći - najznačajnijoj i najvećoj kulturnoj manifestaciji na istoku Hrvatske. Što se događalo na 15. Osječkom ljetu kulture prisjetili smo se u posljednjoj emisiji Radija na OLJK-u.
Osječko ljeto kulture iz godine u godinu nastoji publici pružiti raznolik program, a ove godine izbrojali smo 32 naslova koji su uz već poznate lokacije u Tvrđi otkrili i neke sasvim nove prostore Eurodoma. Uz brojna gostovanja naglasak je bio i na promociji osječkih kulturnih snaga. Svaki OLJK obilježi premijera Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, a za ovo su izdanje izabrali "Jonathanov let". Predstavu nastalu prema motivima romana "Galeb Jonathan Livingston" Richarda Bacha režirao je, tekst prilagodio i dramatizirao Nikola Zavišić.

Mladima u sustavu obrazovanja, delikventima, njihovim ponašanjem i poimanjem u društvu bavi se i predstava Ne klasni već razredni neprijatelj, koju je premijerno izveo osječki Teatar To Go. Nastala prema tekstu Nigela Williamsa, predstava je prilagođena Osijeku i današnjem vremenu, pojasnio je glumac, pomoćnik redatelja i dramaturg  Luka Bjelica priču o razredu delikvenata koji se pokušavaju izboriti za svoje mjesto pod suncem.
Umjetnička akademija u Osijeku i Fakultet za glazbu i vizualne umjetnosti iz Pečuha ujedinili su snage i studente i ponudili premijernu izvedbu Mozartove opere "Cosi fan tutte" u režiji Roberta Raponje. Osječka akademija ove godine proslavlja 10. obljetnicu rada koju obilježava i mjuziklom Marijane Nole "Princ Eugen" također izvedenim na OLJK-u. 

Grad Osijek u drugom je krugu izbora za Europsku prijestolnicu kulture 2020. što su podcrtali i na Osječkom ljetu kulture. Potporu kandidaturi pružili su i gradovi prijatelji Osijeka pa su tako Pečuh, Tuzla i Sombor ustupili tri slike svojih istaknutih sugrađana. U Muzeju slavonije izloženi su radovi Viktora Vasarelya, Ismeta Mujezinovića i Milana Konjovića. Povezivanje gradova i zemalja putevima umjetnosti ostvareno je i duž Dunava. Na OLJK-u je otvorena multimedijalna izložba u sklopu projekta "Dunavski projektni prostori" koji okuplja umjetnike iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Srbije, Rumunjske, Bugarske i Hrvatske, a našu zemlju predstavlja projekt POPUP. Posljednji dašak Normandije otišao je sa zatvaranjem izložbe o izvorima impresionizma koja je u Muzej likovnih umjetnosti došla zahvaljujući Festivalu Francuske u Hrvatskoj.
OLJK je otkrio i Kompu. Na pozornici na vodi svirao je jazz, osječki glumci čitali su osječke književnike, a zanimljive goste okupio je i Drago Hedl.

Osječko ljeto kulture obilježila su i brojna gostovanja. Drame, komedije, ples i jazz. Teatar Exit tradicionalno na OLJK-u sa zanimljivim naslovom, ovoga puta predstavom "Crveno" u režiji Matka Raguža. Najviše smijeha izmamio je "Boing Boing" vodvilj Narodnog pozorišta iz Sombora. Uz osječke TangOSe i džezere Argus band nastupio je i jazz-trio u kojem pjeva Vesna Pisarović.
Za programe pod vedrim nebom uvijek se tražilo mjesto više, a najposjećenije je bilo samo otvaranje Osječkog ljeta kulture koje je zbog lošeg vremena održano u prepunoj dvorani Gradski vrt. Zagrebačko gradsko kazalište Komedija izvelo je mjuzikl Mamma Mia.
Nadamo se još bogatijem i dužem Osječkom ljetu kulture iduće godine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.