Hrvatski radio

Radio Osijek

Završio je 24. Festival glumca

20.05.2017.

19:14

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Glumačkim sijelom i dodjelom nagrada u Vinkovcima je završen 24. Festival glumca. Među laureatima je i ansambl predstave Bijeli jelen Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka. Počele pripreme za 25. susret.

Festival glumca posvećen je glumcu i njegovom umjetničkom stvaralaštvu te je jedini festival u Hrvatskoj u čijem je središtu isključivo glumac. Glumci su izbornici, domaćini, članovi ocjenjivačkoga suda te se nagrade dodjeljuju isključivo za glumačka ostvarenja jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događaja. Laureati uz statuu "Fabijan Šovagović", "Ivo Fici" i "Nevenka Filipović" dobivaju i novčanu nagradu. 

Glumac je početak i zametak kazališnog čina, tijelo i duša piščeva djela. Glumac – i sam i kao mnoštvo – može s punim pravom reći “Kazalište – to sam ja!”. Iz skromnosti i ljubavi prema teatru on to nikada ne izgovara i zato, kako bismo potakli, afirmirali i popularizirali, godinama u drugi plan potiskivano glumačko stvaralaštvo, posvećujemo mu ovaj Festival- kažu organizatori.  

Organizatori Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Koncertno kazališna agencija Asser Savus iz Vinkovaca, a utemeljili su ga 1994. godine Hrvatsko društvo dramskih umjetnika  i Vukovarsko-srijemska županija. 

 

           

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.