Hrvatski radio

Radio Osijek

Žene u crvenom u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu

05.02.2020.

14:39

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Tjedan je ovo žena u crvenom. Akciji se pridružilo i osječko Hrvatsko narodno kazalište premijerom u predstave Žene u crvenom u petak u 20 sati koja je najavljena na konferenciji za novinare te kazališne kuće.

Cilj zdravstveno-edukativne akcije Žene u crvenom je podići svijest o moždanom i srčanom udaru u žena, upozoriti na značaj ranog prepoznavanja simptoma, te mogućnostima prevencije promoviranjem zdravih stilova života. Moždani udar treći je uzročnik smrti kod žena, a prvi kada se govori o uzrocima invaliditeta. U Hrvatskoj se cijeloga tjedna odvijaju aktivnosti akcije Dan crvenih haljina a i Osječko- baranjska županija pridružila se nizom različitih akcija.

Osječko Hrvatsko narodno kazalište najavilo je za petak u 20 sati premijeru predstave Žene u crvenom, praizvedenu prije 7 godina. 

Gorko-slatku komediju o umirovljenoj stjuardesi Tamari i njezinoj kćerki Nori u raljama zelenaškog bankarstva potpisuje Davor Špišić, jedno od najbritkijih pera hrvatske kazališne scene, višestruko nagrađivani prozaist, dramatičar i scenarist, miljenik kritike i publike, sjajan dramski autor, višestruki dobitnik nagrade „Marin Držić“. „Žene u crvenom“ praizvedene su 2013. u koprivničkom Teatru Ludens, a u HNK u Osijeku premijerno će zaigrati u veljači 2020., u režiji Damira Mađarića. Osječka će publika tad moći zaviriti u svojevrstan putopis o putovanju do ljudskosti u neljudska vremena, s karavanom što je čine četiri moćna ženska lika: Tamara, Nora, bankarica Dinka i policajka Anđa (Anita Schmidt, Petra Bernarda Blašković, Antonija Pintarić, Ljiljana Krička Mitrović) , „putopis“ koji je Davoru priskrbila cijeli niz nagrada među kojima se ističe i nagrada publike za najbolji dramski tekst portala Teatra.hr. / tekst HNK/

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.