Hrvatski radio

Radio Osijek

Znanstvenici o značaju književne baštine

06.11.2015.

12:15

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Književna baština danas" naziv je dvodnevnog Drugog interdisciplinarnog znanstvenog međunarodnog skupa koji se održava u osječkom Muzeju Slavonije. Skup je okupio tridesetak istraživača iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Skup se tematski nadovezuje na prvi koji je organiziran 2013. a bio je naslovljen "Stara knjiga - kulturno i povijesno ishodište i znanstveno izvorište". Glavna uloga skupa jest da se mjesto starijih knjižnih fondova naših nacionalnih muzejskih, znanstvenih i vjerskih institucija redefinira u hrvatskoj kulturnoj povijesti i da se šira javnost osvijesti o važnosti zbirki kako nebi bile zaboravljene te da ih se približi suvremenim medijima i potencijalnim brojnim korisnicima, naglasila je pročelnica Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ivana Žužul. Naglasak je na samostanskim knjižnim zbirkama, a želja je okupiti takve zbirke sa šireg područja te znanstvene i obrazovne institucije te mlade istraživače potaknuti  da na tome rade kako bi suvremenim medijima omogućili pristup starim knjižnim zbirkama koje pričaju priče o svojim korisnicima, onima koji su ih posjedovali i o vremenu u kojem su nastajale.
U radu skupa sudjeluje i Tomislav Žigmanov kojem će, na znanstvenom skupu „Slavonski dijalekt“, koji se održava u Vinkovcima, biti dodijeljena nagrada Šokačke riči.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.