Hrvatski radio

Radio Osijek

Županja: "Kruh naš svagdašnji žetva i vršidba u prošlosti"

07.07.2018.

18:12

Autor: Radio Osijek/HINA

fotografija TZ Županje

fotografija TZ Županje

Foto: - / -

Tradicijska priredba "Kruh naš svagdašnji žetva i vršidba u prošlosti", prikaz žetve i žetvenih običaja u Slavoniji s početka 20. stoljeća, kada se žito kosilo ručno, održana je na polju pšenice nedaleko Županje uz sudjelovanje kosaca iz Hrvatske, BiH, Srbije, Austrije, Poljske i Rumunjske.

Tradicijskom priredbom želi se privući turiste u taj dio Slavonije, sačuvati stare i narodne običaje, ali i stvori novi turistički proizvod "Od zlatnog zrna do kulina" kojim bi se osigurao dodatni prihod malim OPG-ovima, kaže  Mirko Bačić, direktor Turističke zajednice grada Županje, organizatora priredbe.
 Opisujući običaje s početka prošlog stoljeća, Bačić kaže kako su u to vrijeme radovi u vršidbi počinjali već u tri sata ujutro. U polja su išle cijele obitelji, muškarci su išli s kosama i kosili, a iza njih žene sa srpovima koje su skupljale požnjevenu pšenicu. Slagale su ih na vezice koje su prethodno postavljala djeca koja su donosila i vodu.  Sve se vezalo i slagalo na velike hrpe poslije čega se odvozilo konjskim zapregama.
Priredba je započela tradicionalnim žetvenim doručkom tijekom kojega su na balama sijena poslužene slavonske delicije: kulen, kobasica, krvavica te domaći sir i kruh, a potom su se sudionici okupljeni u "mobu"koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu, uputili u polje kako bi obavili žetvu.
Nakon žetve uslijedio je žetveni ručak uz tradicionlani guščji paprikaš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.