Hrvatski radio

Radio Osijek

11. Akademija blata u Karancu

20.07.2022.

20:46

Autor: Radio Osijek/TM

Akademija blata u Karancu

Akademija blata u Karancu

Foto: Baranjska kuća / -

U Ulici zaboravljenog vremena, u Baranjskoj kući u Karancu u četvrtak, 21. srpnja počinje 11. po redu Akademija blata, ekološki primjenjiva radionica.

Riječ je o jedinstvenom turističkom događaju koji uključuje ne samo edukaciju vezanu uz „građevinarstvo”, nego i uz gastronomiju – topit će se čvarci te kuhati pekmez od kajsija, grah, gulaš i, naravno, fiš.

Program:

Četvrtak: 10-17h

Izrada čerpića

Renoviranje stare kuće

Kuhanje pekmeza od kajsija

Kuhanje grah gulaša u zemljanom loncu

Petak: 10-17h

Izrada čerpića

Radionice Akademije blata

Topljenje čvaraka

Kuhanje fiš paprikaša

Subota: 11-20h - retrospektiva u muzeju starih zanata "Ulica zaboravljenog vremena"

Subota i nedjelja: 11-17h retrospektiva i otvorena izložba

Najave na telefon 098 652 900

Akademija blata predstavlja jedinstven turistički sadržaj u Baranji i Osječko-baranjskoj županiji, a pokrenut je 2012. godine. Riječ je o primjenjivoj ekološkoj radionici koja podrazumijeva izradu cigle od ilovače, vode i pljeve te njihovo sušenje na suncu. Na Akademiji blata polaznici mogu naučiti nešto o tradicionalnoj gradnji i arhitekturi tipičnoj za Baranju i provesti to znanje u praksu te na taj način pomoći u očuvanju baštine.


U proteklih 10 godina uvijek je pobuđivala veliko zanimanje koliko Slavonaca i Baranjaca, toliko i turista koji ljetuju u etno selu Karanac i okolnim mjestima u Baranji.


Galerija
Akademija blata, Foto: Baranjska kuća/-
Akademija blata, Foto: Baranjska kuća/-Akademija blata, Foto: Baranjska kuća/-Akademija blata Karanac, Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio OsijekAkademija blata Karanac, Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio OsijekUlica zaboravljenog vremena, Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio OsijekUlica zaboravljenog vremena, Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio OsijekAkademija blata Karanac, Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio OsijekAkademija blata Karanac, Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio Osijek

Razgovor s Vladimirom Škrobom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.