Hrvatski radio

Radio Osijek

110 godina kina Urania

18.09.2022.

19:04

Autor: Radio Osijek/TM

Kino Urania

Kino Urania

Foto: Davor Lončarić / Radio Osijek

19. rujna davne 1912. godine u znamenitoj novosagrađenoj zgradi osječkog kina Urania prikazana je prva kinematografska predstava. Ovogodišnja proslava rođendana započinje u rujnu, a nastavlja se i kroz mjesec listopad. Na sam rođendan kina i dan poslije (19. i 20. rujna), gledatelje očekuje besplatni filmski program:

 

Jedinstvenu zgradu kina projektirao je poznati osječki arhitekt Viktor Axmann, što mu je na prvoj međunarodnoj Kino-izložbi u Beču osiguralo prestižnu nagradu. Kao jednu od najznačajnijih ostvarenja secesijske arhitekture u Hrvatskoj zgradu su sagradili slobodni zidari, a njezina gradnja trajala je svega tri mjeseca. Zgrada je sačuvala svoju izvornu funkciju kina svih 110 godina, u njoj je tijekom vremena odigrano na tisuće filmova te su održane brojne manifestacije, konferencije, izložbe i predstave, a u posljednjoj godini uvedeni su i novi digitalni sadržaji.


„Osim lokalnog značaja koje ima za stanovnike Osijeka i okolice, kino je važan član brojnih međunarodnih institucija i udruženja te partner na raznim projektima i programima, a sudjelovali smo i kao žiri na festivalima A kategorije – Filmskom festivalu u Cannesu i Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma”, ponosno ističu iz Kinematografa Osijek, u sklopu kojeg je i kino Urania koje ima etiketu „art kina“ budući da se velik dio filmskog repertoara odnosi na europsku i druge visokovrijedne kinematografije, kao i neovisne filmske produkcije.


O kvaliteti provedenih programa i njihovoj važnosti za razvoj publike govore i brojne nagrade koje je kino dobilo kao priznanje za svoj rad: za 2018. godinu Europa Cinemas dodijelila je kinu Urania prestižnu nagradu za najbolji kino program za djecu i mlade u Europi, a u svibnju 2014. Film New Europe kino Urania je proglasio najuspješnijim europskim kinom. Također, prije nekoliko dana s Venecijanskog filmskog festivala vratila se Iva Martinović, mlada osječka studentica, ambasadorica kina Urania i predstavnica Hrvatske kao članica žirija 27 Times Cinema. Iva Martinović je čak četvrta ambasadorica/ambasador koju je Urania imala čast poslati na taj festival.

 

Ovogodišnja proslava rođendana započinje u rujnu, a nastavlja se i kroz mjesec listopad. „Rođendan slavimo s čak šest kazališnih predstava i stand up nastupa, baletnim spektaklom uživo, mjuziklom, IT događajem, Filmskom rundom te premijerama novih filmova i pokojim filmskim ciklusom”, najavljuju iz Uranije..

 

Na sam rođendan kina i dan poslije (19. i 20. rujna), gledatelje očekuje besplatni filmski program:

 

ponedjeljak 19.9.2022.

17:30 Vatreno srce (sinkronizirano)

19:15 Ego protiv ega

20:00 Kino klub: Siroče: Prvo ubojstvo

21:15 Pad PREMIJERA

 

utorak 20.9.2022.

17:30 Škola čarobnih životinja (sinkronizirano)

19:30 Test

20:00 Kino klub: Badman

21:15 Kung fu Zohra

 

„A ono što vas nagodinu čeka, kada kino bude slavilo svoj simboličan 111. rođendan - ostaje tajna. Bit će to pravi veliki party”, stoji u najavi obilježavanja 110. rođendana popularnog osječkog kina.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.