Hrvatski radio

Radio Osijek

12. Lutkokaz - slovenski i riječki majstori i genijalci u Osijeku

18.03.2022.

14:36

Autor: HRT Radio Osijek

Lutkokaz

Lutkokaz

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

U savršeno izbalansiranoj kombinaciji najboljeg iz domaćeg i susjednog lutkarskog vrta, 12. Lutkokaz dovodi u Osijek novu predstavu slovenskog lutkarskog genijalca Matije Solcea i odličnu predstavu mariborske družine Moment te dvije nagrađivane predstave GKL-a Rijeka i pažljivo probrane projekte studenata AUK.

Lutkokaz u Osijeku

Lutkokaz u Osijeku

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Od subote 19. ožujka do utorka 22. ožujka u Osijeku će se u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu održati 12. međunarodna revija lutkarstva Lutkokaz koji, usprkos svim izazovima, iz godine u godinu Osječanima i svim zaljubljenicima u lutkarstvo sasvim besplatno nudi jak i aktualan lutkarski program.

Ove godine Lutkokaz ugošćuje jedno od najjačih europskih lutkarskih kazališta Lutkovno gledališče Ljubljana koje svega nekoliko dana nakon svjetske premijere dovodi predstavu Tamnica lutkarskog genijalca Matije Solcea kao i jednu od nositeljica slovenske nezavisne scene Umjetničku organizaciju Moment iz Maribora. S druge strane, domaće snage predstavlja naše ponajbolje lutkarsko kazalište Gradsko kazalište lutaka Rijeka koje će se u Osijeku predstaviti s dvije nagrađivane predstave Oh la la i Avanture maloga Juju, okruglim stolom Gradsko kazalište lutaka Rijeka i suvremeno lutkarstvo i radionicom koju će voditi jedna od naših najboljih lutkarskih tehnologinja Luči Vidanović. Jake osječke snage predstavljat će pažljivo probrani novi projekti studenata Kazališnog odsjeka i izložba radova Odsjeka za kreativne tehnologije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Kako je Lutkokaz spoj umjetničkog i edukativnog, uz Luči Vidanović, radionice za studente održat će cijenjena slovenska lutkarica Jelena Sitar Cvetko, cirkuski umjetnik i osnivač Crvenih nosova Zoran Vukić i kazališni kritičar i teatrolog Igor Tretinjak.

Odličan program, između ostaloga, osigurao je već drugi akademijin lutkarski projekt Kreativne Europe u posljednjih nekoliko godina – EU Contemporary Puppetry Critical Platform, u sklopu kojega će Osijek ugostiti buduće lutkarske kritičare iz Hrvatske i Slovenije.

Program 12. Lutkokaza pogledajte u nastavku:

Subota, 19. ožujka

17:00 sati, Tvrđa, rektorat, salon lutaka

AUK: Princeza Ohola

18.00 sati, Tvrđa, rektorat, salon lutaka – Svečano otvorenje Lutkokaza

Otvorenje izložbe studentskih radova Odsjeka za kreativne tehnologije

19:00 sati, AUK, prostorija 13

Lutkovno gledališće Ljubljana: Tamnica

Nedjelja, 20. ožujka

14:00 sati, AUK, prostorija broj 13

GKL Rijeka: OH LA LA

17:00 sati, AUK, svečana dvorana

Okrugli stol: Gradsko kazalište lutaka Rijeka i suvremeno lutkarstvo

18:00 sati, AUK prostorija broj 1

AUK: Razbijeno djetinjstvo

19:30 sati, AUK, prostorija 13

GKL Rijeka: OH LA LA

Ponedjeljak, 21. ožujka – Svjetski dan lutkarstva

13:30 sati, AUK, prostorija 1

AUK: Selo Ritma

AUK: Igra bogova

17:30 sati, AUK, prostorija 13

AUK: Lion King

19:00 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

GKL Rijeka: Avanture malog Juju

Utorak, 22. ožujka

12:00 sati, AUK, svečana dvorana

Katarina Šestić, predavanje

18:00 sati, AUK, prostorija 1

AUK: Špajza

19:00 sati, AUK, prostorija 13

MOMENT, Maribor: Via Matti/Ulica norcev 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.