Hrvatski radio

Radio Osijek

16. Milankovićevi ciklusi

24.05.2023.

18:39

Autor: Radio Osijek/TM

16. Milankovićevi ciklusi, dio plakata

16. Milankovićevi ciklusi, dio plakata

Foto: Kulturni i znanstveni centar „Milutin Milanković“ / -

Kulturni i znanstveni centar „Milutin Milanković“ u Dalju ove će nedjelje, 28. svibnja obilježiti 144. rođendan znanstvenika koji je svojim radom ostavio značajni doprinos u svjetskoj znanosti. Tako će njegova rodna kuća postati mjesto znanosti i kulture. 

U uvodnom dijelu programa bit će predstavljen model zvjezdanog neba u sklopu stalnog postava izložbe o životu i djelu Milutina Milankovića, te 3D prikaz dnevnog i godišnjeg osunčavanja. Bit će predstavljena i dva projekta na kojima je KZC partner – KOZMOS i RaSTEMo.

Program će upotpuniti izlaganje o novostima na globalnom planu klimatskih promjena kao i svečano otvaranje modela Marsa uz predavanja o novim istraživanjima Marsa. Program završava polusatnim glazbenim koncertom u čast ovom znanstveniku, inače velikom ljubitelju opere.

O Milutinu Milankoviću:

Milutin Milanković, astronom, geofizičar, klimatolog, matematičar, inženjer pronalazač, doktor tehnike, sveučilišni profesor, književnik, rođen je u Dalju 28. 5. 1879. godine.

NASA, agencija za svemirska istraživanja uvrstila ga je među 15 najznačajnijih znanstvenika svih vremena koji su se bavili planetom Zemljom. Njegovo ime nose krateri na Mjesecu i na Marsu, kao i jedan planetoid. Europsko geofizičko društvo, od 1993. godine, dodjeljuje medalju s imenom i likom Milutina Milankovića za zasluge u geofizici.

Najveći doprinos Milutina Milankovića svjetskoj znanosti su Milankovićevi ciklusi, matematička teorija klime kojom je riješena tajna zašto se mijenja klima na Zemlji i zašto naš planet periodično ulazi i izlazi iz ledenih doba.

Galerija
Mladi Milutin Milanković, Foto: Screenshot/-
Milutin Milanković, Foto: Screenshot/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.