Hrvatski radio

Radio Osijek

2014. je bila ekstremno topla i kišna

10.01.2015.

15:01

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Protekla godina u cijeloj Hrvatskoj bila je ekstremno topla, a najvećim dijelom i ekstremno kišna, osnovna je tvrdnja analize klimatskih anomalija Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Tijekom 2014. godine temperature zraka bile su više od tridesetogodišnjeg prosjeka između 1,1 Celzijev stupanj u Komiži i čak 2,5 Celzijeva stupnja u Gospiću. 
Petu godinu zaredom, otkada su na portalu DHMZ dostupne ocjene, godišnja temperaturna odstupanja svrstana su u kategoriju ekstremno toplo, uz neka manja područja koja su označena nešto blažim kategorijama. Na specijalnim klimatološkim kartama, Hrvatska je iz godine u godinu označena crveno, što pokazuje najveći stupanj temperaturnih odstupanja. Ipak, ni jedne godine odstupanja nisu dosezala prošlogodišnji raspon od 2.5°C. 
Prosječna godišnja količina oborine prošle je godine također potukla sva izvješća u petogodišnjem nizu, s time da su iznadprosječne oborine tijekom 2014. zabilježene na svim analiziranim postajama u Hrvatskoj. 
Količine oborine prošle godine kretale su se između 127 posto tridesetogodišnjeg prosjeka u Osijeku i 175 posto na Hvaru, na kojem je palo ukupno 1275 mm kiše. 
Preostale godine u petogodišnjem nizu po oborinama su bile raznolike. Godine 2010. i 2013. bile su nešto kišnije s različitim oborinskim kategorijama u pojedinim dijelovima Hrvatske. Godine 2009. i 2012. bile su većinom normalne, s tim što je 2012. u pojedinim dijelovima bila izložena različitim stupnjevima suše; dok je 2011. najvećim dijelom bila ekstremno sušna godina. 
Prema stogodišnjem nizu mjerenja, porast globalne temperature zraka na Zemlji iznosio je 0,74 Celzijeva stupnja, a u zadnjoj polovici toga razdoblja gotovo dvostruko veći, odnosno još veći u posljednjih 25 godina. Kao posljedica globalnog zagrijavanja snježni pokrivač je manji, topi se led, te raste globalna razina mora, upozoravaju klimatolozi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.