Hrvatski radio

Radio Osijek

28. Lutkarsko proljeće

23.03.2023.

13:31

Autor: Radio Osijek/TM

Letak 28. Lutkarsko proljeće

Letak 28. Lutkarsko proljeće

Foto: Iz poziva organizatora / -

Od ponedjeljka 27. ožujka do prvog dana travnja 16 profesionalnih lutkarskih kazališta i kazališta za djecu i mlade iz Hrvatske, hrvatske dijaspore te gostiju iz drugih zemalja uprizorit će devedeset i dvije predstave u pet gradova i dvadeset općina Vukovarsko–srijemske županije te u gradovima Odžak i Orašje u susjednoj BiH. 

Lutkarsko proljeće, manifestaciju koja se održava 28. put, otvara Zagrebačko kazalište lutaka predstavom „Tri praščića“ u Županji (Dvorana Mladost, početak u 11 sati), a zatvara premijerna izvedba predstave „Postolar i vrag“ Gradskog kazališta Joza Ivakić u Vinkovcima.

Raspored izvođenja predstava na 28. Lutkarskom proljeću u elektroničkom obliku (PDF) možete preuzeti ovdje.

Na 28. Lutkarskom proljeću nastupaju sljedeća lutkarska kazališta:

Zagrebačko kazalište lutaka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Kazalište Virovitica, Gradsko kazalište Požega, KD Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda, Kazalište Prijatelj iz Zagreba, Teatar Barakuda 2012. iz Zagreba, Hrvatsko kazalište Pečuh, Lutkarsko kazalište Mostar, Kazalište lutaka Zadar,  LOFT iz Zagreba, Kazalište Poco Loco iz Zagreba, GK Joza Ivakić iz Vinkovaca, Dječje kazalište Subotica, UO CLOU, ZAGREB, Gradsko kazalište lutaka Split i Teatar Mjesec iz Zagreba.

U ponedjeljak, 27. ožujka u 20 sati, u Gradskom muzeju u Vukovaru održat će se Dodjela nagrada za životno djelo u području lutkarske umjetnosti „Povelja Zvonko Festini“. Ovogodišnji dobitnici su glumica Sanja Grgina iz Kazališta lutaka Zadar – za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Vesna Balabanić iz Zagreba – za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

28. Lutkarsko proljeće zatvoriti će GK „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca premijerom predstave „Postolar i vrag“ u subotu 1. travnja u 11 sati u kazališnoj dvorani u Vinkovcima.

Pokrovitelji manifestacije su, Vukovarsko-srijemska županija, Ministarstvo kulture i medija RH, gradovi i općine Vukovarsko-srijemske županije.

Producent Lutkarskog proljeća je Umjetnička organizacija „Asser Savus“. Strukovni suradnik je Hrvatski Centar UNIMA.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.