Hrvatski radio

Radio Osijek

46. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

29.03.2023.

13:58

Autor: Radio Osijek/TM

46. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

46. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

Foto: Hrvatski tamburaški savez u Osijeku / FB

U Osijeku i Našicama, izvorištima tamburaštva, od 31. ožujka do 2. travnja održava se 46. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe. Ove je godine posvećen 160. obljetnici rođenja Osječanina Mije Majera, učenika Paje Kolarića i utemeljitelja prvog tamburaškog zbora „Hrvatska lira“.

U glazbeno bogate tri natjecateljske i revijalne večeri, ljubiteljima orkestralne tamburaške glazbe umjetničkog izričaja predstavit će se 17 vrsnih tamburaških orkestara i komornih ansambala s gotovo 400 mladih glazbenica i glazbenika. Svi oni pokazat će svoje umijeće na autohtonom hrvatskom glazbalu neograničenih mogućnosti izvedbom gotovo 60 skladbi, a od kojih je čak osam praizvedbi.

Svečano otvorenje Festivala je u petak, 31. ožujka, u prostoru Arheološkog muzeja Osijek, s početkom u 20 sati.

Druga se večer festivala, 1. travnja, održava u svečanoj dvorani Srednje škole Izidora Kršnjavoga u Našicama u 19 sati, a završna večer predviđena je za nedjelju, 2. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, s početkom u 18 sati.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Uz orkestre, istinski ljubitelji orkestralne tamburaške glazbe imat će priliku uživati u brojnim kvalitetnim instrumentalnim i vokalno-instrumentalnim izvedbama, dok će stručno povjerenstvo u kojem su Siniša Leopold, Vladimir Vladimirov te Franjo Batorek vrednovati nastupe svakog ansambla te dodijeliti plakete Tambura Paje Kolarića za najbolji orkestar/ansambl, najbolju praizvedbu, najboljeg dirigenta te za najboljeg vokalnog i instrumentalnog solista. Dodijelit će se i Njikoševa biser-grana najmlađem sudioniku festivala. Trima orkestrima/ansamblima s najviše osvojenih bodova dodijelit će se vrhunski instrumenti iz Glazbalarske radnje Žmegač iz Varaždina.

Sve su informacije o programu i orkestrima, odnosno ansamblima dostupne na službenoj internetskoj stranici Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku, organizatora međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe, te na Facebooku i Instagramu. Nastupe proteklih godina moguće je pogledati na YouTube kanalu HTSO-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.