Hrvatski radio

Radio Osijek

Agape - gospel koncert u subotu

09.06.2023.

17:41

Autor: HRT/Radio Osijek

Agape

Agape

Foto: . / .

Ove godine ansambl Agape, koji je među prvima započeo izvoditi popularnu duhovnu glazbu zbog čega slovi kao jedan od najstarijih, najboljih i najpoznatijih takvih ansambala u Hrvatskoj, obilježava 40 godina svog neprekidnog djelovanja.

Koncert Gospel ansambla Agape u Osijeku bit će održan u subotu, 10. lipnja 2023. godine u dvorani Kršćanske adventističke crkve, Zagrebačka 19 i početak je u 19 sati. 

Udruga Glazbeni centar Agape iz Zagreba, u sklopu koje djeluje Gospel ansambl Agape, priređuje nekoliko koncertnih turneja po gradovima diljem Hrvatske, a i šire. Osijek se s velikim razlogom našao na toj karti gradova domaćina u povodu 40 godina glazbenog i humanitarnog djelovanja ansambla Agape jer iako je ansambl iz Zagreba većina potječe iz Osijeka i okolice te ovdje i dalje ima veliki krug prijatelja i rodbine. Osim toga, tijekom proteklog razdoblja od 40 godina, Osijek je bio domaćin mnogim koncertima ansambla Agape od kojih su mnogi bili humanitarnog karaktera, a održavali su se u različitim prostorima, crkvama, Hrvatskom narodnom kazalištu, Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i tako dalje. 


Gospel ansambl Agape čest je gost Hrvatske radiotelevizije i drugih medija, a nerijetko je surađivao i s najpoznatijim glazbenicima i pjevačima hrvatske estradne pa i operne scene. Središnja proslava ove velike obljetnice održat će se vjerojatno u dvorani Vatroslava Lisinskog uz Simfonijski orkestar i kamere HRT-a kao što je to bilo već dva puta do sada u ranijim obljetnicama, a zatim i emitirano više puta u programu Hrvatske radiotelevizije.

Koncert u Osijeku održat će se u dvorani Kršćanske adventističke crkve, Zagrebačka 19, u subotu 10. lipnja 2023. u 19 sati. Visoki pokrovitelj ovog obljetničkog koncerta je Grad Osijek, a organizatori Humanitarna organizacija ADRA, Udruga Glazbeni centar Agape i Udruga Dar života. Koncert će biti i humanitarnog karaktera, a dobrovoljni novčani prilozi koje će posjetitelji imati prilike dati biti će usmjereni u korist djece s potresnog i poplavljenog područja Hrvatske. Veliki dio svog dugogodišnjeg djelovanja ansambl Agape posvetio je upravo humanitarnim koncertima, posebno za djecu.


Na programu koncerta u subotu 10. lipnja u Osijeku naći će se hitovi popularne duhovne glazbe, gospela i crnačkih duhovnih pjesama te vlastite skladbe i najpoznatije pjesme ansambla Agape. Neće izostati niti popularne a cappella izvedbe uz bitboxing s kojima je Agape nastupao i u popularnoj emisiji “Do posljednjeg zbora“ Hrvatske televizije. Gospel ansambl AGAPE iz Zagreba osnovan je 1983. godine i djeluje neprestano sve do danas, uz neizbježne izmjene i dopune svojih članova. Njeguje i promiče duhovnu glazbu i njene različite izražaje. Članovi ove skupine dobrog su glazbenog obrazovanja, a njihov rad u sastavu amaterskog je karaktera ali profesionalne razine. Iza njih su mnoge različite koncertne dvorane, kazališta, crkve i drugi prostori, preko pet stotina cjelovečernjih koncerata, tisuće pojedinačnih nastupa, mnoga gostovanja u različitim emisijama na televiziji i radiju, brojne pohvale i pozitivni novinski osvrti te milijuni oduševljenih slušatelja.

Oko 80 % svih koncerata ansambla Agape bilo je humanitarnog karaktera čime su značajno potpomognute mnoge različite humanitarne akcije i ustanove: bolnice, škole, vrtići i rehabilitacijski centri, posebice oni za djecu, te različite obitelji i pojedinci u potrebi. Mnogi humanitarni koncerti održani su i tijekom rata, 90-ih godina, te nakon različitih elementarnih nepogoda. Priređivali su i koncerte za sirotište u Africi. Sve ovo razlog je zbog kojeg su posebno poznati po svom humanitarnom djelovanju koje najčešće poprate različiti mediji.

Osim koncerata njihovo djelovanje ponekad uključuje i prijateljske ohrabrujuće posjete onima za koje se koncerti upriličuju. U više navrata gostovali su u raznim gradovima Njemačke, Italije, Austrije, Mađarske, Poljske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, a imali su i turneju u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Bili su pozivani i na mnoge različite skupove, kongrese, konferencije, festivale, svečanosti i obilježavanja u Hrvatskoj i izvan nje.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.