Hrvatski radio

Radio Osijek

Aj Karmela u KC-u

28.01.2022.

22:04

Autor: Radio Osijek/TM

Iz predstave "Aj Karmela"

Iz predstave "Aj Karmela"

Foto: Iz poziva organizatora / -

U nedjelju i ponedjeljak, 30. i 31. siječnja u osječkom Kulturnom centru gostuje predstava „Aj Karmela“, kultno djelo španjolskog dramatičara i kazališnog redatelja Josea Sanchisa Sinisterra, u izvedbi beogradskih glumaca Mione Marković i Jovana Jovanovića. Početak je u 20 sati.

Predstava Aj Karmela praizvedena je 1987. godine u teatru Principal u Zaragozi gdje je doživjela nezapamćen uspjeh i otuda kreće u pohod na svjetske pozornice koji traje i danas. "U Kulturnom centru Osijek ovaj popularni kazališni komad gledat ćemo u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a u izvedbi sjajnih mladih beogradskih glumaca: Mione Marković u ulozi Karmele i Jovana Jovanovića u ulozi Paulina. Kazališna je to priča o dvoje putujućih glumaca (Karmela i Paulino) koji tijekom Španjolskog građanskog rata, obilaze mala naseljena mjesta i izvode svoje komične predstave. Kada zalutaju na teritorij okupiran od strane frankista, prisiljeni su da odigraju predstavu za vojnike, ali i zarobljenike koji će sutradan biti streljani. U emotivnoj, duhovitoj i intimnoj priči o dvoje ljubavnika i profesionalaca, španjolski autor izražava moralna načela o životu i umjetnosti, o ljudskim pravima i vrijednostima, poštenju i solidarnosti. Ovo je priča o ljubavi dvoje u ratu, ali i o ljubavi prema umjetnosti kojom se otvara pitanje je li uzaludna u uzaludnim vremenima", najavljuju iz KC-a.

O predstavi:

Godina je 1938., vrijeme građanskog rata u Španjolskoj, u kojem su republikanske snage poražene od fašističkih falangi generala Franka i njegovih saveznika - talijanskih i njemačkih fašista.

Radnja drame zbiva se u malom mestu Belchite, neposredno nakon što je mjesto palo u ruke fašista. Carmela i Paulino, popularni komičarski par putujućih glumaca, zbog nepažnje i nesnalaženja bivaju zarobljeni i prepušteni na milost i redateljskim zamislima talijanskog poručnika, koji je Mussolinijev i Frankov odani sluga, a uz to i veliki ljubitelj umjetnosti. Ali kako umjetnost shvaća jedan poručnik diktatorskog režima, koji je u svom garnizonu gospodar života i smrti? Onako kao i onaj koji je njemu gospodar: umjetnost je upregnuta u okrutnu pragmu režima, i postoji samo zato da na slikovit i zabavan način podrži i opravda nalogodavca, a sva njegova nedjela i zločine prešuti, i to joj je sav smisao i svrha.

Carmela i Paulino moraju moraju izvoditi svoje glazbene točke i glumačke burleske baš onako kako se to od njih zahtijeva: pristaju na svekako bi se održali i preživjeli. Komičar i zabavljačica tako, malo-pomalo, postaji i protiv svoje volje suradnici režima i fašista. Do jednog trenutka. Iznenada, Carmela odbija poslušnost potresena i zgrožena pred monstruoznim zahtjevom da igraju brutalnu komediju koju im je poručnik nadopisao, pred zarobljenicima, koji će nakon predstave biti streljani.

Glume:

Miona Marković

Jovan Jovanović

Ivan Mirković

Trajanje: 65 min.

Cijena ulaznice: 30,00 kuna

Ulaz na predstavu moguć uz kupljenu ulaznicu i s važećom COVID potvrdom te zaštitnom maskom.

Rezervacija ulaznica na: info@kulturni-centar.hr. Plaćanje i preuzimanje rezerviranih ulaznica je na dan predstave u Kulturnom centru Osijek od 18.30 do početka predstave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.