Hrvatski radio

Radio Osijek

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Ernestinovu

11.01.2022.

13:37

Autor: Radio Osijek/TM

-

-

Foto: Gradsko društvo Crvenoga križa Osijek / -

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u suradnji s Općinom Ernestinovo i Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek u četvrtak, 13. siječnja od 17 do 19 sati organizira akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija će se provoditi u prostorijama DVD-a Ernestinovo (Vladimira Nazora 66).

Bit će to prva od tri ovogodišnje akcije za stanovnike Ernestinova i okolnih mjesta.

„Zahvaljujemo svim davateljima bez kojih ne bi bilo moguće liječiti građane ove zemlje te pozivamo sve one koji se još nisu priključili dobrovoljnom davanju da se odvaže na taj korak i  sami provjere što to mnogobrojne davatelje motivira da daju krv”, poručuju iz osječkog Crvenog križa. 

U svim akcijama darivanja krvi poštuju se epidemiološke mjere, a prilikom dolaska na dobrovoljno davanje krvi maska je obavezna.

S obzirom na epidemiološku situaciju, darivanju krvi ne mogu pristupiti osobe koje su unazad 14 dana putovale izvan Republike Hrvatske, koje su unazad 14 dana bile u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom (računajući od zadnjeg kontakta i pod uvjetom da same nisu imale simptome infekcije), osobe koje su same preboljele koronavirus smiju pristupiti darivanju krvi nakon proteka 28 dana od prestanka simptoma ili dobivenog pozitivnog testa na COVID-19.

Osobe koje su se cijepile protiv COVID-19 mogu darivati krv prema sljedećim kriterijima: ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) – odgoda darivanja za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok). Odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija). Ako su cjepiva bazirana na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen) - odgoda darivanja četiri tjedna nakon cijepljenja, a ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljenje – odgoda darivanja četiri tjedna nakon cijepljenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.