Hrvatski radio

Radio Osijek

Art festival loze u Iloku

26.03.2023.

20:03

Autor: Radio Osijek/TM

Art festival loze u Iloku

Art festival loze u Iloku

Foto: TZ Ilok / -

"Snaga vinove loze" motiv je za novi, inovativni, eko, umjetnički, humanitarni i vinogradarsko turistički sadržaj. Udruga "Dunav i vino" Ilok i Udruga "Zdravi Pinklec" Zagreb udružili su snage i organizirali prvi proljetni dvodnevni „Art festival loze”, koji će se održati u petak, 31. ožujka i subotu, 1. travnja u Iloku, na ekološkom imanju Izvori života, u ekološkim vinogradima i u Ribarskoj kući 33, Turska skela uz Dunav.

Sudionici će na tom netipičnom festivalu imati priliku pokazati svoju kreativnost, ideje i inspiraciju bez obzira na dob, poručuju organizatori. Sudjelovanje u radionicama je besplatno.

Manifestacija će imati i humanitarni karakter – predmeti će se donirati Dječjem vrtiću Crvenkapica iz Iloka i Udruzi Leptirići , kako bi imali za prigodnu prodaju za Uskrs ili za uređenje prostorija.

Nositelji i organizatori projekta Udruga "Dunav i vino" Ilok i Udruga "Zdravi Pinklec" Zagreb poručuju: "Pokaži kreativnost-stopi se sa prirodom."

Dvodnevni program uključuje atraktivne radionice, učenje, zabavu, odmor i kreativnost te eko ali i humanitarni karakter kroz doniranje dijela kreativnih uradaka dječjem vrtiću "Crvenkapica" Ilok i Udruzi “Leptirić”.

Art festival loze – Ilok 2023

Program

Petak 31.03.2023.:

                        Do 12:00 radionice za vrtiće i prijavljene sudionike

   9:30-10:00 Dolazak u ekološki vinograd -povratak prirodi

                        Skupljanje vinove loze i priprema za art -terapijske radionice

  10:00:10:30 Tradicijski vinogradarski doručak

  10:30-11:30 Art kreativne radionice „Zabavi se, uzmi i napravi“

                        Ponesi svoj dar od vinove loze (Vitis spp.) - radionicu vodi Snježana Karija, pedagoginja predškolskog odgoja s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom, autorica didaktičkih igara

12:00-13:00 Pauza za tradicijski vinogradarski ručak

13:00 – 17:00 Edukacijske interaktivne radionice uz stručno vodstvo

14:30 Snaga vinove loze - vinograda – ART terapija (Irena bašić-Štefanić psiholog -ljudski potencijali)

15:00 Umjetnost u slobodno vrijeme (Snježana Karija)

16:00 Izradi svoj art predmet od loze i spremi dar za ponijeti - Uz stručno vodstvo -kako napraviti osnovni vijenac od loze

Subota 01. 04. 2023.

10:00 -12:00 Izrada i ukrašavanje vijenaca od vinove loze

13:00 – 18:00 Edukacijske, interaktivne radionice uz stručno vodstvo

13:00 Poučne priče :Loza kroz povijest u tradiciji i življenju (Povjesničarka Ana Balić – Zdravi pinklec)

13:30 Rukotvorine iz prirode (Snježana Karija)

14:00 Kućni dekori i rukotvorine iz prirode (Petra Krhen Antonić)

14:30 Pauza za vinogradarski tradicijski ručak

15:00 Ideje za cjelogodišnje rukotvorine iz vinograda

15:30 Izrada slika od loze

17:00 Radionice izrade i ukrašavanje vjenčića od loze - Izrada svjećnjaka od loze ,slobodan izbor

Od 19:00- Druženje sudionika uz Dunav , pjenušce i vino !

                  Kušaonica pjenušaca i vina - Ilok

                   Pokažite svoju art kreativnost i inspiraciju !

Foto natječaj „Naj originalnija fotografija loze“

Prijave za sudjelovanje na: udruga.divilok@gmail.com dunavivino@gmail.com do 28.03.2023.

Prijave putem Facebooka : dunav i vino


Art festival loze u Iloku/OPG Izvori života

Art festival loze u Iloku/OPG Izvori života

Foto: TZ Ilok / -

Projekt „Snaga vinove loze” i Art festival loze inovativno integrira prirodu, ekologiju, edukaciju, uključivost, umjetnost, vinarstvo i turizam. "Detalji iz vinograda koji nas okružuju i utječu na naš doživljaj kroz svako godišnje doba, sada se priroda budi i prigodno je vrijeme za započeti aktivnosti u prirodi i na otvorenom. Na primjeru loze idealno je prikazati i poučiti kako reciklirati i napraviti uporabne predmete, umjetnost kroz upotrebu loze, mogućnosti igre sa lozom i boravka na svježem zraku, razvoj motorički i senzorni vještina za djecu predškolske dobi, a posebice što u svim aktivnostima mogu sudjelovati i djeca s teškoćama u razvoju što doprinosi i razvoju socijalnih i emocionalni vještina kod djece. Igre s lozom utječu na razvoj motorički vještina, razvoj fine motorike kroz igru s ljepilom, bojama, špagom, kartonom, travom i drugim predmetima iz prirode. Snopovi osušenih izdanaka vinove loze s imanja vješto se veže raznim tehnikama koje se prenose s obitelji na naraštaje, posebice u vrijeme blagdana Cvjetnice i Uskrsa, te Božića. Ovim festivalom promiče se nematerijalna kulturna baština, lokalna tradicija uzgoja loze i upotreba loze u društvu, recikliranjem se čuva okoliš i podiže ekološka svijest. Krajnji cilj projekta je: Tematski park - land art - Ilok (pejzažna umjetnost koja se izlaže na otvorenom) uz mogućnost zapošljavanja osoba iz socijalno osjetljivih skupina.

Posjet "Art festivalu loze" može biti individualan ili kao dolazak cijelih obitelji i gostiju i sigurno će ispuniti očekivanja.”, poručuje u ime nositelja i organizatora Ivica Miličević, direktor Turističke zajednice Ilok.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.