Hrvatski radio

Radio Osijek

Besplatni pregled dječjih autosjedalica u Osijeku

08.03.2023.

19:50

Autor: Radio Osijek/TM

Besplatni pregled dječjih autosjedalica u Osijeku

Besplatni pregled dječjih autosjedalica u Osijeku

Foto: Udruga Roda / -

U nedjelju, 12. ožujka od 10 do 12 sati na stražnjem službenom parkiralištu Doma zdravlja Osječko-baranjske županije (Park kralja Petra Krešimira IV. 6) udruga Roditelji u akciji – Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.  

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 %, no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koje volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.


„Roditelje, koji žele obaviti pregled, molimo da rezerviraju svoj termin na broj 098 188 3173 (SMS, Viber). Bez najave termina nećemo biti u mogućnosti obaviti pregled. Molimo da ne dolazite ako imate povišenu tjelesnu temperaturu, simptome respiratornih bolesti ili izrečenu mjeru samoizolacije u svrhu zaštite svih sudionika”, poručuju iz udruge Roda.


Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača autosjedalice. „Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kako bi jedna osoba mogla paziti na dijete dok druga namješta autosjedalicu prema našim uputama”, ističe se.

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.