Hrvatski radio

Radio Osijek

Božićni koncert u čast 300 godina crkve sv. Petra i Pavla u Baranji

01.12.2022.

16:13

Autor: Radio Osijek/TM

Božićni koncert u čast 300 godina crkve sv. Petra i Pavla u Baranji

Božićni koncert u čast 300 godina crkve sv. Petra i Pavla u Baranji

Foto: Karašicka Republika / -

Koncert pučkih pjevačkih skupina „Srićna noć je prispila” u subotu, 3. prosinca u 17 sati, posljednje je događanje u čast 300. obljetnice crkve sv. Petra i Pavla u Topolju.

Božićnim koncertom čuva se od zaborava pučko tradicijsko crkveno pučko pjevanje Baranje, a predstavit će se sljedeće pjevačke skupine iz Baranje, Bačke i Slavonije:

    1. ŽVS Kraljice Bodroga, KUDH Bodrog, Bački Monoštor

    2. Pučke pjevačice crkve sv. Lovre, Baranjsko Petrovo Selo

    3. Kulturno-umjetnička udruga Voćin

    4. KUD Baranjski Šokci, Draž

    5. HKD Lisinski, Našice

    6. KUD Lipa, Semeljci

    7. KUD Seljačka sloga, Gajić

Crkva sv. Petra i Pavla jedna je od najljepših baroknih sakralnih građevina na istoku Hrvatske. Sagradio ju je Eugen Savojski 1722. godine u čast pobjede nad Osmanlijama. Nalazi se izvan naselja Topolje, uz nekadašnji stari tok Dunava.

Crkveno pučko pjevanje iz Baranje zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske te poseban izraz religijskih osjećaja i identiteta baranjske Šokadije.

Organizatori koncerta su Društvo prijatelja baranjskih starina Ižip, Karašicka Republika i Turistička zajednica općine Draž, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.