Hrvatski radio

Radio Osijek

Brazilski ritmovi u Trici

25.05.2022.

16:17

Autor: Radio Osijek/TM

Plakat koncerta u Trici

Plakat koncerta u Trici

Foto: Analogni ured / -

U nastavku serije koncerata novog hrvatskog jazza, u četvrtak, 26. svibnja. u Trici (Lučki prilaz 2, Osijek), s početkom u 21 sat nastupit će zagrebačko-briselski duet BraziuFlor.

BraziuFlor je najčešće duet koji čine Katarina Ramljak, koja živi u Zagrebu i pjeva brazilsku glazbu, i koja je započela taj projekt i Victor da Costa, izvanserijski brazilski gitarist, koji živi i djeluje u Bruxellesu. Muzika koju će Katarina i Victor izvoditi u četvrtak bit će pretežito bossa nova, samba i música popular brasileira.


Naziv banda BraziuFlor sama Katarina ovako objašnjava: »Brasil se na brazilskom portugalskom čita Braziu, a Flor je cvijet jer ja od brazilske glazbe uvijek procvjetam.«


Katarina Ramljak studirala je portugalski jezik i kulturu, a završila je i geografiju. Bavila se prevođenjem s portugalskoga. Nakon prvog posjeta Brazilu 2009. godine, javila se želja da pjeva brazilsku glazbu, koja je više nikada nije napustila. Ubrzo nakon povratka s posljednjeg od njezinih brojnih putovanja u Brazil, gdje se uhvatila u koštac s intenzivnim učenjem o toj velikoj zemlji, njezinoj kulturi i muzici. Konačno jesvladala pjevanje na portugalskom jeziku, pa je 2018. pokrenula projekt BraziuFlor, u kojem je do sada nastupala s Filipom Pavićem, Marcom Antôniom da Costom i Victorom da Costom.

Victor da Costa rođen je u Rio de Janeiru, odrastao u Braziliji, a u Europu je došao na studij jazz gitare na Kraljevski konzervatorij u Bruxellesu, gdje sada i predaje jazz gitaru. Vodi i svira u mnoštvu paralelnih sastava s renomiranim jazz glazbenicima u Belgiji, najčešće u Bruxellesu i Ghentu. Osim aktivnog muziciranja, da Costa i komponira, te je objavio tri albuma sa svojim kompozicijama. Njegov prvi album s Victor da Costa triom »Cores of Lá« izišao je 2004. Sa svojom grupom Caçamba 2011. godine snimio je album »Dito Cujo« i 2015. »Batendo Cancelas«.

Ono što nas u četvrtak navečer očekuje u vrtu Trice, Katarina Ramljak, uz neosporan, rekli bismo prirodni talent za pričanje priča najavljuje sljedećim riječima: »Brazil, ta predivna zemlja koja je velika skoro kao Europa i ima oko 200 milijuna stanovnika, šarolika je u svakom pogledu pa tako i u glazbenom. Kroz povijest, ritam i melodija brazilske glazbe bili su pod utjecajem afričke, europske i indijanske glazbe, čime su nastali unikatni stilovi i pjesme koje nose magiju mnoštva različitih kultura i životnih priča. O čemu sve te pjesme govore saznat ćete na koncertu gdje će bossa nova, música popular brasileira, samba biti začinjene pričama koje se kriju iza tih melodioznih riječi.«

Ulaz je slobodan. Rezervacije mjesta su preporučene, kao i male dobrovoljne donacije – za pokrivanje dijela troškova organizacije ovakvog događaja.

Organizator koncerta je Analogni ured. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.