Hrvatski radio

Radio Osijek

23:01 / 06.06.2022.

Autor: Radio Osijek/TM

Čajanka na sceni u Vukovaru - gošća Bojana Guberac

Bojana Guberac (snimljeno u Harkivu)

Bojana Guberac (snimljeno u Harkivu)

Foto: FB Bojana Guberac / -

Bojana Guberac gošća je programa „Čajanka – pozornica je cijeli svijet” Hrvatskog doma Vukovar. Razgovor s novinarkom i pjesnikinjom, rođenom u Vukovaru, koja je nedavno izvještavala iz ratne Ukrajine je u četvrtak, 9. lipnja. 

Početak je u 20 sati, ulaz je slobodan, a čaj besplatan.

Bojana Guberac je među posljednjim bebama koje su 1991. rođene u vukovarskoj bolnici prije nego što se, pod kišom granata, preselila u podrum. Ova je mlada riječka novinarka jednostavno odlučila spakirati stvari i otići izvještavati iz ratom zahvaćene Ukrajine.

„Jedino sam u Harkivu osjećala strah. Došli na kolodvor, javili nam da nam je hotel granatiran. Ništa, traži drugi. Dok smo čekali taxi u novom hotelu u kojem smo bili jedini gosti baš me panika ulovila. Slušala sam detonacije i prvi put sam pomislila "šta ako?" Kako od panike nema ništa pokušavala sam se smiriti disanjem i čuti što mi intuicija kaže. Zvuči potpuno ludo, ali osjetila sam iznutra da će biti sve okej i bila potpuno mirna i bez straha nakon toga”, opisala je u jednom od svojih objava na Facebooku.

Svoje dojmove iz Ukrajine u jednom je intervjuu sažela je riječima: „Prvo što sam pomislila je bila psovka… Kada sam došla u Borođanku bilo mi je najteže jer sam razgovarala s ljudima koji su ostali bez svega. Na to se ne možeš pripremiti. I priznajem da se ne mogu distancirati“


Vidjela sam u Lavovu dječaka kako stoji ispred fotografija poginulih i mislim da mi se ta slika urezala u memoriju zauvijek. U tom jednom motivu vidiš apsolutno sve što je strašno i pogrešno kod rata, a nemoćan si promijeniti učinjeno.

Bojana Guberac

Dječak u Lavovu

Dječak u Lavovu

Foto: Bojana Guberac / -

Uz ovu fotografiju na svom profilu Bojana Guberac je zapisala:

"Kada bih trebala opisati što je najgore kod rata vjerojatno bih k'o iz puške rekla - uništeno djetinjstvo.

Ovako je danas u Lavovu ispred "zida plača", mjesta gdje je cvijeće i fotografije poginulih, Uskrs dočekao jedan dječak.

Dok ovo pišem ulični svirač pjeva Gunse. Knockin' on heaven's door.

Prekasno je da mama, i moja i dječakova, ukrade tugu iz očiju."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.