Hrvatski radio

Radio Osijek

CineWar u Uraniji: Quo vadis, Aida? simultana projekcija u 27 zemalja

23.03.2022.

21:42

Autor: Radio Osijek/TM

Plakat

Plakat

Foto: Kino Urania / -

Povodom dodjele nagrade publike LUX Europskog parlamenta u 27 zemalja istodobno će se u utorak, 29. ožujka prikazati film Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida, a jedna od dvorana je i dvorana kina Urania. Ratna je tematika potaknula osječke Kinematografe da u suradnji s udrugom Culture Clash Croatia organizira CineWar programa. Program se sastoji od projekcija filmova Dnevnik Diane Budisavljević i Te mračne noći, a završava panel raspravom na temu ratne propagande i ratnog izvještavanja u četvrtak 31. ožujka s početkom u 17 h.

"U ovim teškim vremenima u kojima ne možemo a da se ne prisjetimo i naše teške prošlosti i zato Resonance Cinema ovoga puta prikazuje program "CineWar" koji se sastoji od projekcija filmova s ratnom tematikom a koji završava panel raspravom 31.ožujka", ističu organizatori.

"Quo vadis, Aida" proglašen je najboljim europskim filmom 2020. godine, u Berlinu je osvojio tri nagrade Europske filmske akademije, a bio je i nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma 2021. godine.

"U utorak 29.3. s početkom u 19 h povodom dodjele nagrade publike LUX Europskog parlamenta, u suradnji s Europa Cinemas gledamo nagrađivani bosanskohercegovački film Jasmile Žbanić Quo Vadis, Aida?. Simultana projekcija je besplatna za sve gledatelje, održat će se istovremeno u 27 europskih zemalja, a nakon filma se spajamo na panel raspravu s redateljicom filma uživo putem Youtubea", najavljuju iz Kinematografa Osijek.

Raspored:

U ponedjeljak 20.3. prikazan je film "Dnevnik Diane Budisavljević" nakon kojeg je uslijedio razgovor sa redateljicom Danom Budisavljević putem Zoom-a.

Drugu šansu za pogledati film imate u utorak 29.3. sa početkom u 17 sati.

Film "Te mračne noći" prikazan je u 22.3. u 19:15 h, te će biti ponovno na programu u ponedjeljak 28.3. u 19:15 h.

Udruga Culture Clash Croatia u subotu 26.3. gledati će svoj studentski film.

U utorak 29.3. s početkom u 19 h povodom dodjele nagrade publike LUX Europskog parlamenta, u suradnji s Europa Cinemas gledamo nagrađivani bosanskohercegovački film Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?". Simultana projekcija besplatna je za sve gledatelje, održat će se istovremeno u 27 europskih zemalja, a nakon filma se spajamo na panel raspravu s redateljicom filma uživo putem Youtubea.

Nakon ovih projekcija filmovi će ostati na programu Kino kluba, kada ćete ih moći pogledati u nekoliko naknadnih termina.

Program "CineWar" završava panel raspravom na temu ratne propagande i ratnog izvještavanja u četvrtak 31.3. s početkom u 17 h. Ulaz je besplatan.

Cilj panela je kritički osvrt na aktualna ratna događanja u Ukrajini, s naglaskom na ratno izvještavanje i ratnu propagandu iz pozicije novinara i fotoreportera, kao i akademskog okvira (ključni pojmovi teorije novinarstva i medija) i novinarsku praksu i stvarna zbivanja iz pozicije vojske i vojnog pogleda na medijska izvještavanja u ratu.

Predviđeno trajanje je do 90 minuta.

Panelisti:

Ana Diklić, ratna reporterka Glasa Slavonije i nekadašnja časnica u Informativno-političkoj djelatnosti HV-a - Zbornog područja Osijek;

Davor Lončarić, urednik HRT - Radio Osijek

Zoran Jaćimović, ratni fotoreporter i urednik internet izdanja Glasa Slavonije;

Danijela Mikola, ratna reporterka i novinarka 24 sata;

Branko Vrbošić, ratni reporter i nekadašnji novinar Večernjeg lista;

Tomislav Levak, predavač na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (moderator).


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.