Hrvatski radio

Radio Osijek

Đakovački bušari

04.02.2022.

14:09

Autor: Radio Osijek/TM

Plakat

Plakat

Foto: - / -

''Đakovački bušari'', najveća pokladna manifestacija istočne Hrvatske koja ove godine po 28. puta na ulicama Đakova oživljava pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost, održat će se 5. i 6. veljače. 

I ove godine program je prilagođen epidemiološkim mjerama i sastojat će se od „Bušarenja“ – šetnje đakovačkim korzom uz prezentaciju i prodaju tradicionalnih i autohtonih proizvoda, uličnih zabavljača: slikara, žonglera, štulera, klauna i izložbe fotografija „Đakovački bušari“, 5. veljače s početkom u 9 sati. U 18 sati, u Centru za kulturu Đakovo (Hrvatski dom) gostuje osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića s predstavom „Vrijeme za bajku”. Ulaz je besplatan. U nedjelju, 6. veljače točno u podne ulicama Širokog polja kreće pokladno jahanje i obilazak postaja, a u 17,30 svečana je večera za sudionike pokladnog jahanja.

Sastavni je dio programa izbor najuređenijeg poslovnog prostora na temu Đakovačkih bušara (Prijava:https://bit.ly/3qYSo4t)i virtualni izbor najbolje pojedinačne, grupne i obiteljske maske/ kostima (Prijava: https://bit.ly/3fWe7ns).

„Pokladni običaji u našima krajevima događali su se netom prije korizmenog razdoblja i vremena žalosti i pokore. Najčešće ih se veže uz simboliku pobjede nad zimom, nevoljama, oskudicom i drugima nedaćama te da se izbace sve ludosti koje nas opterećuju. Zahvaljujući Kulturno-umjetničkim društvima Đakovštine svake godine smo se, na Đakovački bušari, mogli prisjetiti raznih običaja našega kraja", ističu iz Turističke zajednice Grada Đakova. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.