Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan crvenih haljina - „Žene u crvenom”

02.02.2023.

18:17

Autor: Radio Osijek/TM

Dan crvenih haljina - „Žene u crvenom”

Dan crvenih haljina - „Žene u crvenom”

Foto: OBŽ / -

Već petu godinu zaredom i u Osječko-baranjskoj županiji prvog petka u veljači obilježava se „Dan crvenih haljina“, javnozdravstvena kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, osobito bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. Tako će se u sklopu županijskog projekta „Žene u crvenom“ u petak, 3. veljače u Osijeku održati niz aktivnosti iz područja zdravlja, kulture i umjetnosti. 

„Kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena, u 50 država u svijetu – među kojima je i Hrvatska – prvog petka u veljači obilježava se Dan crvenih haljina, javnozdravstvena kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, osobito bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. Cilj ove akcije je potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, jer se većina moždanih udara može prevenirati implementacijom zdravih životnih navika, prepoznavanjem i liječenjem rizičnih čimbenika te identifikacijom ranih simptoma i pravovremenim javljanjem liječniku”, ističe na svojim mrežnim stranicama Osječko-baranjska županija.

Danom crvenih haljina želi se senzibilizirati javnost, posebice članove obitelji i ukazati na važnost pravovremenog prepoznavanja simptoma kako bi osoba koja je doživjela moždani udar dobila brzo i adekvatno liječenje.

Od 2019. godine u ovoj kampanji aktivno sudjeluje i Osječko-baranjska županija koja u okviru projekta „Žene u crvenom“ nastoji promovirati i educirati o simptomima kvalitete života stanovnika naše županije. Opće je poznato da je prevencija još uvijek najbolji način liječenja mnogih bolesti.

U sklopu projekta „Žene u crvenom“ u petak, 3. veljače 2023. godine, održat će niz aktivnosti iz područja zdravlja, kulture i umjetnosti. To su:

– 08.00 – 9.00 sati – mjerenje krvnog tlaka i glukoze u krvi (Dom zdravlja Osječko-baranjske županije, Park kralja Petra Krešimira IV 6, Osijek)

– 10.00 – 13.00 sati – podjela edukativnih materijala za građane, mjerenje krvnog tlaka i glukoze u krvi te savjetovanje kako smanjiti rizik nastanka moždanog udara (Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Drinska 8, Osijek, prostorije na 1. katu)

– 17.00 sati – predavanje „Prepoznavanje čimbenika rizika za nastajanje srčanog i moždanog udara kod žena srednje životne dobi od 40-59 godina starosti“ (Katedra Doma zdravlja Osječko-baranjske županije Centar, Park kralja Petra Krešimira IV 6, Osijek (od 16.30 sati – mjerenje krvnog tlaka i glukoze u krvi)

– 18.30 sati – Cabaret večer uz modnu reviju inspiriranu dizajnericom Otti Berger i izložbu radova učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek (Hrvatsko narodno kazalište, Županijska 9, Osijek)

– 20.00 sati – premijera komedije „Sviraj to ponovno, Sam“ (Hrvatsko narodno kazalište, Županijska 9, Osijek)

Program i aktivnosti projekta „Žene u crvenom“ ove godine odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstvo zdravstva, a partneri u projektu su Dom zdravlja Osječko-baranjske županije, Hrvatsko narodno kazalište Osijek, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, Upravni odjel za turizam, kulturu i sport te Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.