Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan ružičaste vrpce i Nacionalni dan hodanja

30.09.2022.

18:06

Autor: Radio Osijek/TM

Dan ružičaste vrpce i Nacionalni dan hodanja

Dan ružičaste vrpce i Nacionalni dan hodanja

Foto: Screenshot / -

Mammae Osijek-klub žena liječenih na dojci, aktivnost Hodanjem do zdravlja Nacionalnog projekta Živjeti zdravo, Gradska liga protiv raka Osijek i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u suradnji sa zdravstvenim ustanovama u Osijeku, kao i uz potporu ostalih zainteresiranih građana i predstavnika Grada i Županije u subotu, 1. listopada kod pješačkog mosta u Osijeku od 10 do 13 sati obilježavaju Dan ružičaste vrpce i Nacionalni dan hodanja.


Humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, u Hrvatskoj se uvijek obilježava prve subote u listopadu. Istodobno sada već tradicionalno na poziv međunarodne organizacije za rekreaciju (Sport za sve) svaki prvi vikend u listopadu diljem svijeta se obilježava Svjetski dan hodanja, a u Hrvatskoj i ujedno Nacionalni dan hodanja. Cilj ovog obilježavanja je poticanje građana da se u slobodno vrijeme, na otvorenom, unutar sigurnog okruženja uključe u organiziranu i stručno vođenu aktivnost hodanja i na taj način učine velik korak prema unaprijeđenju vlastitog zdravlja.

Sve je počelo prije tri desetljeća, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke i povećati broj izlječenja. Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje raka dojke.

„Zato što je rak dojke unatoč svim dosad poduzetim preventivnim aktivnostima, znatno unaprijeđenoj dijagnostici i liječenju još uvijek najčešće sijelo raka u žena te vodeći uzrok smrti od raka u žena, želimo ukazati na važnost odlaska žena ali i muškaraca na redovite preglede dojki. Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu svake pojedine osobe”, ističe Nikola Kraljik, tajnik Gradske lige protiv raka Osijek te koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalnog projekta Živjeti zdravo za Osječko-baranjsku županiju.

„Pozivamo žene, ali i muškarce koji također nisu pošteđeni od raka dojke da nam se pridruže na Danu ružičaste vrpce, educiraju o važnosti prevencije ove bolesti, a darujući Ružičastu vrpcu svojima najmilijima ujedno ih potaknete na redovito pregledavanje svojih dojki, na važnost odaziva na preventivni pregled u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Istodobno želimo sugrađanima približiti važnost i protektivan utjecaj hodanja, kao tjelesne aktivnosti dostupne i provedive ljudima svih dobnih skupina, uključujući i one koji se nikada nisu bavili nekom tjelesnom aktivnošću, a koji je prepoznat u prevenciji bolesti koje su posljedica modernog „sjedilačkog“ načina života”, poziv je koji upućuje predsjednica Mammae Osijek Kluba žena liječenih na dojci Katica Andraši.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.