Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan sjećanja u kinu Urania

16.11.2022.

18:02

Autor: Radio Osijek/TM

Plakat: Dan sjećanja u kinu Urania

Plakat: Dan sjećanja u kinu Urania

Foto: Kino Urania / -

U povodu 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u osječkom će kinu Urania biti prikazana dva hrvatska filma koja tematiziraju ratna razaranja tijekom Domovinskog rata te život branitelja nakon što su ratna razaranja okončana.

Film „Šesti autobus“ prikazuje kako su tijekom pada Vukovara u jedan od autobusa ukrcani zarobljeni branitelji i ranjenici, a čija se sudbina ni nakon 30 godina ne zna.

U ljeto 1991. Hrvatska je proglasila neovisnost od SFRJ. JNA i srpske paravojne jedinice napale su Vukovar. Počela je bitka za Vukovar. Ovo je jedna od mogućih priča o onome što se dogodilo.

Kino Urania

Službeno je pet autobusa s hrvatskim zarobljenicima bilo otpravljeno na Ovčaru, gdje su nesretnici bili mučeni i ubijeni, a govorilo se i o šestom s braniteljima i ranjenicima iz vukovarske bolnice, čija sudbina ostaje još uvijek neutvrđena. Gdje je nestao šesti autobus?

Film možete pogledati u:

Petak 18.11. u 20:00

Ponedjeljak 21.11. u 17:30

Utoak 22.11. u 21:15

 „Adam” je priča o ocu i sinu u vremenu svježega poraća u Hrvatskoj. Otac istinski ratni heroj, i sin, jedino što on ima, žive u neimenovanom slavonskom selu u Hrvatskoj. Adam je preživio ratni pakao i pati od PTSP-a, na sebi svojstven način odgaja sina i čini sve kako bi nastavio živjeti životom dostojnim čovjeka. Tu činjenicu mještani sela ne prepoznaju i na njega gledaju kao na čudaka, nedruštvenu nakazu čiji bi život preispitali.

Film je sniman na lokacijama u Slavoniji, Mario Šulina je Slavonac jednako kao i cijela glumačka ekipa. Redatelj i glumačka postava nazočit će projekcijama u kinu Urania i biti dostupni za razgovor s publikom, a projekcije će se održati kako slijedi:

Petak 18.11. u 18:00

Ponedjeljak 21.11. u 21:15

Utorak 22.11. u 19:15

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.