Hrvatski radio

Radio Osijek

Dani nordijskog filma u Uraniji

30.06.2022.

18:36

Autor: Radio Osijek/TM

Vizual

Vizual

Foto: Kino Urania / -

U suradnji s veleposlanstvima Danske, Finske, Norveške i Švedske u osječkom se kinu Urania od 30. lipnja do 1. srpnja održavaju Dani nordijskog filma, 

Posjetitelji će imati priliku besplatno pogledati 4 izvrsna naslova iz nordijskih zemalja i 2 tematske informativne izložbe – jednu o životu Ingmara Bergmana, a drugu o položaju žena za vrijeme Vikinga. Program započinje u četvrtak 30.6. u 19h kratkim obraćanjem veleposlanice Švedske koja će najaviti projekcije filmova i otvoriti izložbe.

Filmski naslovi su pomno izabrani kako bi prikazali ne samo kvalitetu kinematografije pojedine zemlje, već kako bi i potaknuli gledatelje na razmišljanje o nekim bitnim društvenim pitanjima današnjice. Riječ je redom o festivalskim laureatima, o filmovima koji su imali veliku pažnju kako kritike tako i publike, a svaki od njih prenosi veliku i važnu poruku: od klimatskih promjena i brige o okolišu do identiteta pojedinaca koji u društvu postaju identitet mase.

Prvi dan donosi 2 naslova koji pokazuju kako građani aktivnom participacijom mogu mijenjati svoju okolinu: u 19:00h na rasporedu je švedska dokumentarna biografija Nathana Grossmana Greta. U ljeto 2018., 15-godišnja Greta Thunberg započela je svoj glasoviti školski štrajk za klimu. U samo nekoliko mjeseci njezina „mala protestna akcija“ prerasta u globalni pokret, a Greta, tiha djevojka iz autističnog spektra, postala je svjetski poznata aktivistica.

Isti dan, s početkom u 21:00h na gledamo danski dokumentarac 70/30 redateljice Phie Ambo. Danski parlament u prosincu 2019. usvojio je Zakon o klimi, čiji je cilj smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 70 posto do 2030. godine. To je jedan od najambicioznijih svjetskih zakona o klimi, a film prati proces pregovora između danske vlade, opozicije i aktivističkih udruga.

Petak 1.7. u 19:00h rezerviran je za nagrađivani treći dio Oslo trilogije međunarodno najistaknutijeg norveškog sineasta Joachima Triera: Najgora osoba na svijetu. Riječ je o kronici života mlade Julie u razdoblju od četiri godine, njezinom, metaforički rečeno, plovidbom uzburkanim vodama ljubavi i borbom za pronalaženje vlastitog karijernog puta, što će je odvesti do toga da realnije sagleda samu sebe i shvati tko i što zapravo jest.

Posljednja je projekcija finskog filma u petak s početkom u 21:15h. Nagrađeni film Aalto redateljice Virpi Suutari predstavlja kreativni proces najpoznatijeg finskog arhitekta Alvara Aalta te prikazuje ljubavnu priču Alvara i Aino Aalto. Dokumentarac daje izvrstan uvid u život na sjeveru gdje dizajn nije nikakav luksuz već dio svakodnevnice. Aalto, poput mnogih svojih sunarodnjaka, okrenut je prirodi kao nadahnuću. Film je izrazito inspirativan i za sve generacije. (Tekst: Kinematografi Osijek)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.