Hrvatski radio

Radio Osijek

Daruj krv za uspješan kraj godine

27.12.2021.

14:46

Autor: Radio Osijek/TM

-

-

Foto: Crveni križ Osijek / -

„Daruj krv za uspješan kraj godine”, pod tim sloganom Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu organiziraju akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Crvenog križa Osijek (Šetalište Petra Preradovića 6) na Silvestrovo, u petak, 31. prosinca od 9 do 12 sati.

„Ima li boljeg načina završiti staru, a dočekati novu godinu od spašavanja nečijeg života? Pozivamo sve vas koji ste u mogućnosti da se odazovete na ovu akciju i time na najljepši mogući način završite 2021. i krenete u novu, 2022. godinu”, poručuju iz osječkog Crvenog križa.

Za sve darivatelje na akciji Crveni križ Osijek osigurao je i prigodne poklone (neki od poklona su majice, karte za belu, a u suradnji s klizalištem Sokol Centra i ulaznice za klizanje...), kao i druženje i doček Nove godine u podne, uz čaj, kavu, sokove i kiflice.

Tko može darivati krv?

Krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja starosti od 18 do 65 godina. U Hrvatskoj, muškarci smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca. Žene smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

Darivanje krvi jednostavan je postupak koji ne traje duže od 10 do 15 minuta. Nekoliko sati prije samog darivanja preporuča se lagani obrok. Zbog bolesnika tj. pacijenata koji će primiti darovanu krv, ne preporuča se jesti izrazito masnu hranu ili piti alkohol osam sati prije darivanja krvi.

-

-

Foto: Crveni križ Osijek / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.